77-årige Bertil Svensson lämnade tv för 13 år sedan. Nu ger han föreläsningar och jobbar som reseledare. Foto: Lotta Wahlqvist
77-årige Bertil Svensson lämnade tv för 13 år sedan. Nu ger han föreläsningar och jobbar som reseledare. Foto: Lotta Wahlqvist
Kommentarer
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

”För mycket förnedrings-tv”

Skanöraktuelle Bertil Svensson om dagens tv-utbud


Antingen eller
Bertil Svensson väljer Trädgårdsfredag eller Sköna söndag: Trädgårdsfredag. Malmö eller Staffanstorp: Staffanstorp. Vildvuxet eller välansat: vildvuxet. Rosor eller orkidéer: rosor. ”Det var länge sedan jag plockade några blommor” eller ”Tio tusen röda rosor”: ”Det var länge sedan…”. Lars Roos eller Guns 'n' Roses: Lars Roos.

VELLINGE. Bertil Svensson har en 34 år lång tv-karriär bakom sig. Mest känd är han kanske för sina trädgårdsprogram och att han skar sig i fingret i direktsändning.

– Om man är med i tv får man bjuda på sådana saker, säger Bertil Svensson.

Berätta lite kort om din tv-karriär?

– Jag började 1962 och jobbade i 34 år på tv. Sammanlagt medverkade jag i 1 300–1 400 program, som programledare och/eller producent. Bland annat gjorde jag Fråga Lund, Musikfrågan, Kontrapunkt, Sköna söndag och trädgårdsprogram.

Kan du nämna några höjdpunkter från karriären?

– Roligast var nog Fråga Lund. Jag gillade det tvärvetenskapliga och det var också roliga människor. Tv-sändningen från flygkapningen på Bulltofta var också speciell. Den sändes direkt i 21 länder och var den första direktsända flygkapningen. Jag jobbade hela natten fram till klockan åtta på morgonen.

Vad tycker du om dagens tv-utbud jämfört med när du var aktiv?

– Det är för få program där tittarna blir tagna på allvar och för mycket förnedring och mobbning i tv. Jag tycker också att det är för mycket fokus på programledarna. Det är ju gästerna som är det viktiga – det har Skavlan förstått.

Trädgårdsintresset har eskalerat de senaste åren, vad tror du att det beror på?

– Det ligger i tiden. Vi lever i ett allt stressigare samhälle och då är det skönt att koppla av med trädgårdsarbete. Man mår bra av att vara ute i det gröna, det märker jag inte minst på mina barnbarn.

Hur ser du idag på incidenten när du skar dig i fingret i direktsändning?

– Jag visste i förväg att jag skulle skära mig eftersom jag hade fått fel kniv – jag hade fått en dolk istället för min vanliga kniv. Någon dag efteråt fick jag en skokartong med plåster från akutmottagningen i Västerås. Om man är med i tv får man bjuda på sådana saker. Det är det som är tjusningen med direktsändning – man vet aldrig vad som händer.

Fotnot. Bertil Svensson föreläser på Skanörs bibliotek den 13 november


Publicerad: 13. oktober 2010 09:10
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få lokala nyheter
från Lokaltidningen Limhamn och Malmö

Startsidan just nu
Politiken
Mest lästa
Ekstra Bladet
Senaste nytt
Ekstra Bladet
Mest lästa