Insänt:

Agera mot oseriösa företag i Malmö

INSÄNT. Anders Ygemans lösning för att motverka framväxten av oseriösa företag är att överlåta ansvaret till vanliga konsumenter. Vi anser inte att det är den enskilde individens uppgift att avgöra huruvida en verksamhet som erbjuder kvitto vid köp är seriös eller inte - det är regeringens.
Under ett besök i Malmö påtalade inrikesminister Anders Ygeman vikten av att inte bidra till att göda den organiserade brottsligheten. Som exempel nämndes bland att köpa sprit i matbutiker eller att klippa håret för 50 kronor. Alla är nog rörande överens om att alkohol endast ska köpas på verksamheter som har tillstånd att sälja. Däremot är det betydligt svårare för den normala konsumenten att avgör var man kan klippa håret utan att för den sakens skull göda den organiserade brottsligheten.
Anders Ygeman har som minister krav på att hålla sig saklig, så man får förutsätta att det är sant att man genom att klippa sig för 50 kronor i Malmö bidrar till den organiserade brottsligheten. Vad man däremot borde kunna kräva av Anders Ygeman är att han ser till att myndigheterna agerar mot oseriösa verksamheter.
I Malmö är det vanligt med låga priser jämfört med övriga landet. Det beror på många olika saker och inte minst är det ofta kopplat till alla de integrationsprojekt som kommunen, regionen och regeringen ger pengar till. Dessa pressar ner priserna och slår ut seriösa företag som inte kan konkurrera på lika villkor. Som konsument är det inte alltid lätt att veta varför något har ett lågt pris i Malmö. Det kan bero på att det är en tillfällig kampanj, att det får stöd som ett integrationsprojekt eller om det är en oseriös verksamhet. Nu pekar inrikesminister Anders Ygeman ut frisörsalonger som klipper för 50 kronor, som oseriös verksamheter som göder organiserad brottslighet. Längs en och samma gata i Malmö ligger inte mindre än fem salonger som alla har klippning från 50 kronor.
Vi Sverigedemokrater anser att myndigheterna måste agera mot oseriösa aktörer på marknaden, då det är minst sagt svårt för en enskild konsument att kontrollera hur ett företag finansierar sitt låga pris till slutkunden. Om möjligt blir det ännu svårare när flera företag har samma pris till kunden. Salongerna på gatan i Malmö har funnits i många år, därför blir det märkligt att ingen myndighet ingriper om dessa stödjer organiserad brottslighet. Om det varit frågan om en tillfällig eller nystartad verksamhet kan man ha visst överseende med att myndigheterna inte agerat, men knappast när de har verkat på samma område i flera år.
Mikael Eskilandersson (SD),
riksdagsledamot och talesperson familjerätt
Magnus Olsson (SD),
kommunalråd i Malmö

Vad tycker du? Kommentera nedan!

Publicerad 21 February 2017 11:13

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag