Insänt:

Vem står bakom de oförklarliga morden?

INSÄNT. I torsdags kväll mördades en 16-årig kille, Ahmed Obaid, vid en busshållplats i Rosengård, Malmö. Svensk medborgare med irakiskt ursprung.
Vad som kan konstateras är att det är en upprepning av oförklarliga mord i ett tätbefolkat område där många med arabiskt ursprung bor.
Mördaren rymde från platsen utan spår. Vi har inte fått klara besked av polisen. Detta, tror jag, kommer att sluta med att ärendet läggs ner utan att mördaren hittas. Kommunfullmäktige och politiker visar inget större intresse av händelsen.
Upprepande mord leder till frågor som oroar:

• Vem ligger bakom morden av unga svenskar med irakiskt ursprung, trots att Malmö är mångkulturell stad med fler än 150 nationaliteter, religiösa och etniska bakgrunder?

• Vad är syftet med det och vad kan detta leda till?

• Varför sker denna farliga upptrappning i invandrartäta områden?

• Är det provocerande försök att locka unga araber till vapenkonfrontation?
Dessa mord tar oss tillbaka till 2010, då många Malmöbor upplevde panik under flera månader, på grund av en laserman som sköt dussintals oskyldiga människor med utländsk bakgrund.
Under flera år har det skjutits och mördats bland svenska ungdomar med irakiskt och arabiskt ursprung i Malmö. Polisens förklaring är att det handlar om uppgörelser mellan gäng och droglangare eller försäljare i dessa områden, och det har slutat med att ärendena registrerats som incidenter med okända pistolmän.
Men de två senaste morden har ingenting att göra med brott eller droger vilket innebär att polisens förklaringar förlorar trovärdighet.

Det första mordet utfördes den 8 december 2016 mot tandläkaren Rami Amin, 24, och det senaste mot Ahmed Obaid, 16. Ingen av dem rörde sig i kriminella kretsar.
Tyvärr kan man påstå att polisen inte prioriterade Ramis utredning och tilldelade bara en utredare, vilket innebar att man inte kunde hitta mördaren. I normala fall involveras minst 30 utredare från olika myndigheter. När liknande mord nu upprepats mot Ahmed Obaid, önskar vi att polisen inte avslutar ärendet utan istället tar det på allvar och satsar på en bredare utredning.
Irakiska föreningar och aktivister i Malmö efterlyser delaktighet och vill hjälpa svensk polis och berörda myndigheter framåt i detta ärende.
Som svensk medborgare med irakiskt ursprung, författare samt ordförande i Riksförbundet för kreativa föreningar i Sverige föreslår jag att vi gör följande:
• Skapa en grupp som granskar spekulationerna om en okänd lönnmördare.

• Se inte mordet på Ahmed Obaid som en isolerad incident utan som en händelse med outtalade motiv med stor risk för upprepning.

• Samarbeta med polisen för att få fram spår.

• En gemensam skrivelse av föreningar och riksförbund i Malmö som fördömer händelserna. Uttalandet ska rikta sig till polisen, Malmö kommunfullmäktige, Länsstyrelsen, Region Skåne och svenska riksdagen, samt uttalanden i svensk och arabisk media, och även sociala medier.

• Aktivera fredliga demonstrationer mot våld och extremism, mer än en gång, på Malmös torg och framför stadshuset.

• Ta fram en namnlista som kräver en mer seriös polisutredning.

• Bilda en grupp med unga föreningsaktivister för att möta både medier och ledamöter i Malmö, Region Skåne och Sverige.

• Skapa en sida i sociala medier mot extremism och våld och uppdatera den senast informationen.

• Samarbeta med anti-våldsorganisationer för att arrangera festivaler på torg och gator i Malmö.

• Publicera synpunkter avseende denna fråga i arabisk och svensk media.
Dessa och andra förslag kommer att diskuteras vid möten som kan bidra till att vi tillsammans avslöjar hemliga planer av våld i Malmö.
Jag hoppas att alla tar sitt ansvar.
Evighet till Ahmed Obaid och hans familjs tålamod i denna tragedi.
Lamis Kadhum
Författare och ordförande i Riksförbundet för kreativa föreningar i Sverige

Publicerad 16 January 2017 00:00

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag