Eldsjälen Juan Paez kämpar för barn och unga i Kroksbäck. Foto. Åse-Marie Nilsson
Eldsjälen Juan Paez kämpar för barn och unga i Kroksbäck. Foto. Åse-Marie Nilsson
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

"Alla känner till Flamman"


KROKSBÄCK. Juan Paez startade Flamman 1997. Sedan dess har verksamheten vuxit och är numera mycket mer än en fritidsgård.

– Vi har utvecklats enormt. Alla känner till Flamman. Det är inte bara pingis eller biljard här, utan vi erbjuder bra mycket mer. Vi driver stora, framgångsrika projekt, bland annat om spelberoende och för unga i riskzonen för kriminalitet som vill hoppa av, säger Juan Paez.

Han startade Flamman för 20 år sedan i en källarlokal på gården där han bodde, med stöd av MKB. För tolv år sedan flyttade Flamman till stora lokaler i Kroksbäcksskolan.

– Det var en kombination av att vi hade lyckats så bra med att skapa en bra fritidssysselsättning och att många fritidsgårdar lades ned, bland annat den här i Kroksbäck. Vi var ett billigare alternativ, säger han.

Flamman har även verksamhet för endast tjejer, med en egen ingång.

– Det har gått jättebra. Det är inga ”tjejaktiviteter” som pyssel, utan de gör samma saker som killarna och umgås med varandra. Många tjejer får inte gå hit, andra ville inte för att det var mörkt i området. Jag pratade med gatukontoret om att klippa buskarna och fixa belysningen, vilket de gjorde. Jag driver många sådana frågor.

Det är långa dagar för Juan Paez. Förmiddagarna tillbringar han med att träffa elever på skolan.

Hur orkar du?

– Det är en bra fråga. Ett tag ville politikerna få bort oss, men motstånd gör mig stark. Mina ungdomar som tackar mig gör att jag orkar. En kram eller ett tack betyder mycket. Just nu koncentrerar jag mig på den frustration som många unga här känner. Vi har 20-åringar som inte förekommer i belastningsregistret, men de får inte stöd hos arbetsförmedlingen. Medan man får det om man finns i belastningsregistret. Det är något fel på systemet.

Varför heter ni Flamman?

– Det var ett misstag egentligen. Vi skulle heta Flaggan men så blev det fel, Flamman. Men det är ett bra namn.

20-årsdagen firas vid ett flertal tillfällen, bland annat med konsert och tårta.


Publicerad: 23. augusti 2017 14:55
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få lokala nyheter
från Lokaltidningen Limhamn och Malmö

Startsidan just nu