En äldre kvinna började brinna under en operation på SUS i Malmö.
En äldre kvinna började brinna under en operation på SUS i Malmö.
PETTER ARVIDSON/Bildbyrån
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Äldre kvinna började brinna under operation

Operatören blev störd


MALMÖ. Kvinna skulle operera ett sår på SUS i Malmö. Då började hon brinna under operationen.

Det var när en äldre kvinna skulle opereras för ett sår som olyckan var framme, vilket Skånska Dagbladet var först med att rapportera om. När operationen var klar började operationssjuksköterskan en omläggning med en transparent barriärfilmen kallad Cavilon, som är en brännbar vätska.

Samtidigt var operatören i samtal om ett annat patientärende. När operatören strax senare vände sig tillbaka till kvinna och upptäckte att patienten blödde stillades denna med en elström. Då började vätskan att brinna och kvinnan fick en lindrig brännskada.

– Det finns en risk som man är medveten om eftersom materialet är brännbart. Hade inte sjuksköterskan, som såg detta direkt, varit rådig hade skadan kunnat bli värre. Men nu hände inget allvarligt. Det var en lite ovanlig händelse, säger Benny Ståhlberg, chefsläkare på SUS Malmö till skånska Dagbladet.

Händelsen har utretts och man har kommit fram till att den orsakades av att operatören blev störd och att det ledde till en miss i kommunikationen mellan operatör och operationssjuksköterskan. Efter händelsen har man inlett en ny rutin som säger att elkontakten ska dras ut innan Cavilon används.


Publicerad: 11. juli 2017 14:11
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få lokala nyheter
från Lokaltidningen Limhamn och Malmö

Startsidan just nu
Politiken
Mest lästa
Ekstra Bladet
Senaste nytt
Ekstra Bladet
Mest lästa