Icahandlare Björn Melin med Imer Delijaj som nu har flyttat ner till Skåne efter 28 år i Östersund.

Icahandlare Björn Melin med Imer Delijaj som nu har flyttat ner till Skåne efter 28 år i Östersund. Foto: Lena Karlsson

Stormarknad tillbaka i det klassiska köpcentret: "Härligt att få träffa kunder igen"

Handlare: "Här ska man få växa som människa"

BURLÖV.

Han började som 22-åring på Icas lager i Arlöv. Nu 16 år senare är han tillbaka som chef för den nya stormarknaden Ica Maxi som öppnade på Burlöv center i onsdags.

Av
Lena Karlsson

Sedan konkurrenten Coop lämnade sina butikslokaler i Burlöv center har det inte funnits någon större matbutik i centret. Men det det dröjde inte länge förrän konkurrenten Ica visade intresse för att ta över lokalerna.

– När jag fick veta att Ica Maxi stormarknad skulle öppna i Arlöv blev jag genast intresserad. Den är min, tänkte jag, säger Icahandlare Björn Melin.

Faried Nazarzai och Johanna Jobacker i stormarknadens egna bageri.

Faried Nazarzai och Johanna Jobacker i stormarknadens egna bageri. Foto: Lena Karlsson

Efter en rekryteringsprocess blev det också så. Sedan i mars har han parallellt med sin tidigare arbete som Icahandlare i Munka-Ljungby jobbat för att få allting på plats i Burlöv center.

Under sommaren har 70 anställda arbetat hårt för att få uppåt 20 000 varor på plats på 6 000 kvadratmeter.

– De har varit helt fantastiska. Detta är den butik där allting har kommit på plats snabbast, säger Björn Melin.

Det är många kylar som kommit på plats, och rör som leder till dem.

– Det längsta röret är 128 meter långt. Dessutom har vi dragit in åtskilliga kilometer sladdar. Det kan nog gå ett varv runt jorden, säger Björn Melin.

Han har höga ambitioner för både butiken och personalen. Utöver att i tidens anda satsa på miljövänliga transporter, CO2-anläggningar och Led-lampor finns det en hel del närproducerade varor och vegetariska alternativ.

– Jag har själv fyra barn och tänker att vi måste se till deras och alla andra barns framtid. De är väldigt medvetna om miljön idag.

Annars pekar han på vikten av att ha en bredd i utbudet av matvaror, med allt från vanlig skinka till lufttorkad italiensk. Men ambitionerna sträcker sig länge än till sortimentet.

– Vi sticker ut hakan och säger att vi ska vara Skånes bästa arbetsplats.

Vad innebär det?

– Vi är inte ute efter att vinna några diplom eller utmärkelser eller så. Det vi vill är att vår personal ska få växa som människa här och utbilda sig om de vill det. När de sedan går vidare till andra arbetsplatser ska de tänka att det var bra att arbeta här.

Men en god arbetsmiljö hänger inte enbart på chefen, menar han.

– Det ska inte enbart vara chefen som pekar med hela handen, utan det är upp till oss alla.

Publicerad 21 August 2019 08:46