Polisen fick utrymma Malmö centralstation efter uppgifter om ett farligt föremål i lokalerna.

Polisen fick utrymma Malmö centralstation efter uppgifter om ett farligt föremål i lokalerna. Foto: Ritzau Scanpix/Johan Nilsson

Hotfull man på station häktad – ska genomgå sinnesundersökning

Misstänks för grovt olaga hot

MALMÖ. Den 44-årige man som sköts av polis på Malmö centralstation i måndags har nu häktats. Mannen misstänks för grovt olaga hot efter att han påstått sig ha vapen och sprängmedel i sina väskor.

Det var på måndagsmorgonen som 44-åringen gick omkring på tågstationen och skrek att han hade vapen och sprängmedel i sina väskor.

Ett stort polisuppbåd skickades till platsen och i samband med att mannen skulle gripas kände sig en av poliserna tvungen att avlossa verkanseld mot mannen.

Den 44-årige mannen, som är italiensk medborgare, sköts i båda benen och fördes senare till sjukhus.

Händelsen tvingade polisen att utrymma hela tågstationen. De två väskorna visade visade sig senare vara helt ofarliga.

Motivet för det allvarliga hotet är oklart.

– Utifrån händelseförlopp kan man konstatera att personen i fråga inte mådde så bra vid tillfället. Men sjukvård och läkare får uttala sig om hans mentala hälsa, har lokalpolisområdeschef Andy Roberts tidigare sagt.

Under torsdagens häktningsförhandling beslutade tingsrätten att mannen ska genomgå en så kallad liten sinnesundersökning. Den kommer ligga till grund för domstolens bedömning huruvida mannen även ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, som är mer omfattande.

Mannen själv nekar till brott.

Så går en paragraf 7-undersökning till

En paragraf 7-undersökning efterfrågas ofta tidigt i brottmålsprocessen. I undersökningen samtalar undersökningsläkaren med den misstänkte personen i ungefär en timme. Läkaren har tillgång till förundersökningen och kan även beställa kopior på den misstänkte personens journaler från till exempel sjukvård och socialtjänst. Efter undersökningen skriver läkaren ett intyg med sina rekommendationer till domstolen, bland annat om det finns behov av en rättspsykiatrisk undersökning.

Om en brottsmisstänkt är häktad transporterar oftast Kriminalvården personen till Rättsmedicinalverket för undersökningen.

Källa: Rättsmedicinalverket

Publicerad 13 June 2019 00:00