FOTO: MOSTPHOTOS.COM

Bussarna försvinner på linje 140 mellan Oxie och Svedala

"Ett sätt för oss att behålla linjen"

SVEDALA. Linje 140 läggs om från busstrafik till inringda taxiturer. Nu blir resenärer tvungna att beställa busstaxi flera timmar i förväg.

Av
Niklas Michin Aristoy

– Det är ett sätt för oss att behålla linjen utan att dra in den helt och hållet, förklarar kommunens trafikingenjör Annette Bengtsson.

December 2019 är det slut på den vanliga busstrafiken mellan Svedala och Oxie. Linjen som tidigare erbjöd fem bussavgångar på vardagar blir nu efterfrågestyrd. I praktiken innebär det att resenärer måste ringa till Skånetrafiken och beställa turen minst två timmar i förväg.

– Vi förstår att det kan uppfattas som en tröskel, men vår förhoppning är att folk ska fortsätta resa, förklarar Annette Bengtsson, trafikingenjör på Svedala kommun.

Orsaken är få resenärer och sparbeting från Skånetrafiken. På Svedala kommun betonar man att de håller en löpande dialog med Skånetrafiken för att upprätthålla en god service.

– Vi har som kommun varit ganska förskonade från den här typen av justeringar. De beställda taxiresorna är ett sätt för oss att bibehålla möjligheten att göra resan utan att dra in linjen helt och hållet, utvecklar Bengtsson.

Linjerna 143 och 153 bibehåller samma turtäthet som i dagsläget. Bussarna på linje 140 kommer att fortsätta att gå som vanligt fram till 15 december 2019, då den nya tidtabellen för 2020 börjar gälla.

Publicerad 12 June 2019 13:24