21-åring döms för dödsskjutning – DNA på patronhylsa avgörande

Får rejäl straffrabatt

MALMÖ. Den jagade bilen kraschade mitt bland barnfamiljer på innergården. En av de fyra männen som satt i fordonet avled av sina skador. Nu döms en 21-åring till drygt nio års fängelse för mord, försök till mord och framkallande av fara för annan.

De dramatiska scenerna utspelade sig den 25 september 2016 på Censorsgatan i södra Malmö. Den nu dömde 21-åringen avslossade flera skott mot den flyende bilen med ett automatvapen från en moped. Ytterligare två män deltog i skjutningen, men dessa har inte kunnat lagföras.

Bevisningen har till stor del bestått av vittnesmål från många av de personer som befann sig på innegården vid tidpunkten. Även övervakningsfilm på förövarnas mopeder och klädsel har spelat en stor roll.

Det avgörande beviset är dock att 21-åringens DNA påträffades på en avfyrad patronhylsa.

Tingsrätten dömer nu mannen för mord i ett fall och försök till mord i tre fall. Om mannen varit över 21 år vid brottstillfället hade straffet blivit livstids fängelse. Men eftersom han bara var 19 år gammal blir påföljden betydligt mildare.

"Med beaktande av hans ålder har straffet satts ned till 12 års fängelse. Tingsrätten har dessutom beaktat att han avtjänat straff för andra brott före denna dom, trots att dessa brott borde ingått i denna dom. Tingsrätten bestämmer därför straffet till nio år och åtta månader", står det att läsa i ett pressmeddelande.

Publicerad 07 June 2019 00:00