MALMÖ 2019-04-08 Skjuten svan väcker känslor. Den ensamma svanhonan ruvar i boet i kanalen utanför polishuset i centrala Malmö på måndagskvällen. Enligt Sydsvenskan.se sköts hanen i knölsvansparet av kommunens skyddsjägare på söndagskvällen efter att den varit aggressiv kanoter och båtar i kanalen. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090. (Foto: 50090 Johan Nilsson/TT/Ritzau Scanpix)

MALMÖ 2019-04-08 Skjuten svan väcker känslor. Den ensamma svanhonan ruvar i boet i kanalen utanför polishuset i centrala Malmö på måndagskvällen. Enligt Sydsvenskan.se sköts hanen i knölsvansparet av kommunens skyddsjägare på söndagskvällen efter att den varit aggressiv kanoter och båtar i kanalen. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090. (Foto: 50090 Johan Nilsson/TT/Ritzau Scanpix) Foto: Ritzau Scanpix/JohannNilsson/Lunds universitet

Forskaren: Därför blev det folkstorm när svanen sköts

Hoppas på diskussion kring hur människa och djur kan samleva

MALMÖ. Efter att en aggressiv svan sköts av kommunala skyddsjägare har reaktionerna varit många från allmänheten. Tobias Linné forskar i kritiska djurrelationer på Lunds universitet, ett ämne som behandlar relationen mellan djur och människor. Han har följt reaktionerna som följt efter att svanen sköts i Malmö.

Av
Elisaveta Gräsbeck

Tobias Linné är lärare i medie- och kommunikationsvetenskap. Han har besökt platsen där svanen tidigare huserat i kanalen.

– Jag har själv varit på plats och sett lapparna som folk satt upp. Många verkar identifiera sig med fågeln.

Att vara pappa eller mamma är en universell erfarenhet som alla kan relatera till oavsett art, menar han.

– Ofta pratar vi om djur i grupp eller som arter. Den här svanen blir en tydlig individ, bland annat eftersom det handlar om en pappa och förälder som inte får träffa sina ungar igen.

Att det handlar om en svan tror Tobias Linné också är avgörande för att skjutningen har fått så starka reaktioner.

– Svanar är ikoniska djur som har fått ett högre värde. Det är en vit och vacker fågel. Människor har en lite romantisk bild av svanar.

Djur och fåglar jagas och skjuts dagligen, men det märker många inte av. Att svanen har rört sig inne i centrala Malmö tror Tobias Linné har en avgörande roll.

– Människor har gått förbi fågeln tidigare och fått en relation till den. Att fallet har uppmärksammats mycket i media har såklart också påverkat.

Man kan inte psykologisera allt som människor gör, menar Tobias Linné. Men ofta när det är konflikter och djur är inblandade får han känslan av att något annat ligger i botten.

– Det kan verka orimligt att protestera mot våld genom att hota om våld. Man kan anta att djuren blir ett slags proxy för att prata om andra saker. Människor som kanske känner sig missnöjda eller besvikna på Malmö stad skulle man kunna tänka sig kanaliserar annat som de känner i och med en sådan här händelse.

Enligt ornitologer klarar sig svanmamman själv, men det verkar svårt att ta till sig. Hur kommer det sig att många tappar förtroende för expertis när det kommer till fall som detta?

– Detta är uppenbarligen en känslomässigt laddad fråga. Faktakunskap väger inte lika tungt då. Folk uppfattar det som att ett moraliskt fel har begåtts. Det är kanske korrekt att svanhonan klarar sig själv med ungarna. Men det finns fortfarande en etisk upprördhet över att en familj har splittrats.

Hur stor roll har sociala medier i att negativa reaktioner sprids?

– När man upprörs är det mänskligt att reagera och prata med sin närmsta omgivning. Sociala medier ger en annan möjlighet till det. Det är lite av ett tveeggat svärd, för samtidigt kan reaktioner i sociala medier också skapa ett positivt driv.

Förhoppningsvis kan ett fall som detta mynna ut i en diskussion kring hur människor och djur kan leva tillsammans i stadsmiljö, säger Tobias Linné.

– Hur stor acceptans ska vi ha för att djur är djur? Det är en diskussion som behöver hållas, tycker jag. Djur är mer än bara en vacker kuliss till staden.

Publicerad 14 April 2019 00:00