Det tog 1,5 år innan familjen Steneudde kunde flytta in i sitt drömhus. Det höll på att bli en fasad i neon, men det löste sig till slut.

Det tog 1,5 år innan familjen Steneudde kunde flytta in i sitt drömhus. Det höll på att bli en fasad i neon, men det löste sig till slut. Foto: Ida Eriksson

De hittade sitt drömhus – 100 meter bort

Så renoverade de den 300 kvadratmeter stora sekelskiftsvillan

BOSTAD.

När familjen Steneudde slog till på ett nytt hus var det ett bara 100 meter från deras dåvarande bostad. Ett 300 kvadratmeter stort sekelskiftshus som skulle kräva en totalrenovering, men som skulle komma att passa fyrabarnsfamiljen perfekt. Efter tre år i villan på Cementgatan är familjen enig. " Vi stormtrivs!"

Av
Ida Eriksson

Det är fredag eftermiddag och familjen är samlad efter en vecka med jobb, förskola och skola.

I trädgården har våren börjat slå ut och i matrummet är det varmt. Solen ligger på mot de stora glasfönstren och kastar varma ljusslingor över det långa rustika matbordet.

I lekrummet intill sitter yngsta dottern Tilda och ritar med storasyster Elsa.

På övervåningen är äldsta barnet Elliot med mormor som är på besök. Tyra sitter i mamma Sofias knä och tittar nyfiket på kameran.

– Det var lite trångt i vårt förra hus. Med fyra barn och Tyra som behöver lite extra svängrum.

Tyra har sturge weber syndrom, med en cp-skada till följd, och går ofta med rollator.

– Hon har det svårt motoriskt. Det här huset passar henne perfekt. Vårt förra hade fyra våningar och det blev för mycket trappor för henne. Här har vi bara en trappa. Hon kan inte gå i den själv, men nedervåningen är så stor så hon behöver inte vara uppe så mycket, berättar Sofia.

Lekrummet som ligger intill matrummet är mycketomtyckt.

Lekrummet som ligger intill matrummet är mycketomtyckt. Foto: Ida Eriksson

Men att bo stort har många fler fördelar.

– Vi har ofta mor- och farföräldrar på besök och vi gillar att ha vänner och bekanta här. Blir vi bortbjudna en kväll brukar vi säga att de gärna får ta med sig middagen och komma hit. Det är logistiskt bra, särskilt med barnen, säger Johan.

Sofia och Johan Steneuddes första gemensamma boende var på under 20 kvadratmeter. De träffades när de studerade ekonomi i Lund. Idag jobbar Sofia som förmögenhetsrådgivare på Nordea och Johan som placeringsrådgivare på Burenstam & Partners. Tillsammans har de barnen Elliot, 11 år, Elsa, 9 år, Tyra, 6 år och Tilda, 4 år.

Sofia och Johan Steneuddes första gemensamma boende var på under 20 kvadratmeter. De träffades när de studerade ekonomi i Lund. Idag jobbar Sofia som förmögenhetsrådgivare på Nordea och Johan som placeringsrådgivare på Burenstam & Partners. Tillsammans har de barnen Elliot, 11 år, Elsa, 9 år, Tyra, 6 år och Tilda, 4 år. Foto: Ida Eriksson

Johan och Sofia träffades när de pluggade ekonomi i Lund. Johan var Sofias fadder på nollningen. Parets första gemensamma bostad var ett studentboende på mindre än 20 kvadratmeter, med dusch i källaren. Nu bor de på 300 kvadratmeter, med två badrum och en pool i trädgården. Men resan till drömhemmet var lång. Huset låg ute på Hemnet länge innan Johan och Sofia bestämde sig för att slå till. Anledningen var att det var i behov av en stor renovering. De anlitade en projektledare för detta, som styrde upp vad som behövde göras. I ett och ett halvt år stod det sedan byggställningar runt huset. Och det höll på att bli en utsida i neon.

– Vi var på semester när fasaden skulle målas. När vi kom hem sa Elsa "mamma, huset är gröngulneont". Och det var det verkligen. Det hade blivit fel vid blandningen i färgaffären, berättar Sofia och skrattar.

"När vi kom hem sa Elsa ’mamma, huset är gröngulneont’. Och det var det verkligen".

Det är hon som är den mest inredningsintresserade i familjen och inspiration hämtar hon från tidningar, sociala medier och sin farmor.

– Många möbler och grejor har jag ärvt från henne när hon gick bort för några år sedan, så de betyder extra mycket för mig. Jag gillar att blanda gammalt och nytt, dyrt och billigt. Vårt hem är en mix av arvegods, design, IKEA och Blocket. Jag brukar följa med min mamma på auktioner, hon vet vad man ska titta efter.

Om familjen ska välja ett favoritrum bland husets alla tio är det två som hamnar i topp. Matrummet och lekrummet.

– Långbordet är perfekt när vi har gäster. Men eftersom vi är en stor familj äter vi ofta här ändå. Jag älskar ljusinsläppet i det här rummet, säger Sofia.

Tyra har blivit rastlös i mammas knä och är sugen på att gunga i ringarna i lekrummet. Sofia hjälper henne upp och Tyra spricker upp i ett leende som smittar av sig på hela familjen.

Från lekrummet kan man blicka ut över trädgården, som rymmer både pool och stora lekytor.

Nästa renoveringsprojekt blir poolhuset.

– Det är lite rangligt. Jag önskar att jag hade mer tid att lägga på trädgården. Men vi tar det pö om pö.

Publicerad 13 April 2019 07:00