Johanna Axerup och Lina Axerup ger sig ut på turné med egna uppsättningen av musikalen, Hon Jazzade En Sommar.

Johanna Axerup och Lina Axerup ger sig ut på turné med egna uppsättningen av musikalen, Hon Jazzade En Sommar. Foto: Privat

Musikaliskt lustspel ger sig ut på Skåneturné

"Vi spelar klassiska musikaliska lustspel, med tydliga steg mot en mer jämlik och normbrytande scenkonst"

SIBBHULT.

Redan 2015 satte systrarna Johanna Axerup & Lina Axerup upp sin första musikaliska föreställning på Folkets Hus i Sibbhult. Sedan dess har det fortsatt och i vår sätter man upp det musikaliska lustspelet "Hon Jazzade En Sommar" och ger sig dessutom ut på Skåneturné.

Systrarna Johanna Axerup och Lina Axerup har båda ett eldsjälshjärta för de musikaliska produktionerna som de genom sitt eget produktionsbolag, Axerup production också gjort verklighet av. Tanken var från början att sätta upp en föreställning om året. Men egna musikalroller har kommit emellan och i vår är det dags för den tredje produktionen, signerad Johanna Axerup & Lina Axerup.

– Att sätta upp en föreställning kräver ganska mycket energi och den senaste tiden har det kommit andra saker emellan där vi båda två bland annat spelat andra musikaler men nu finns tiden och vi har redan hunnit bli ett sammansvetsat gäng vilket gör att förutsättningarna för en bra föreställning ser väldigt bra ut, säger Johanna Axerup.

Årets musikaliska lustspel innebär också att man vidgar sina vyer, istället för att hålla sig i Sibbhult så ger man sig den här gången ut på turné vilket innebär att man utökar antalet föreställningar till totalt 10 stycken.

– Vår första musikal, Arnbergs Korsettfabrik körde vi tre föreställningar av, sedan utökade vi till sex föreställningar med Fars Lilla Tös som vi satte upp 2016. Nu blir det tio föreställningar och då fungerar det inte att vi kör alla föreställningar på en och samma plats. Så i år testar vi att ge oss ut på turné, vilket ska bli väldigt spännande. Det krävs att vi tänker på ett nytt sätt och det kommer att innebära en del utmaningar men det kommer att gå bra, säger Johanna Axerup.

Premiären den 10 maj väntas dock i Sibbhult precis som avslutningen den 26 maj. Däremellan spelar man i Åstorp, Malmö, Tomelilla, Höör, Höganäs och Hörby.

Kan du berätta om årets musikal, "Hon Jazzade En Sommar"?

–Ja, det är ett fantastiskt roligt manus både när det gäller handling och musiken, vilket innebär många välkända jazzmelodier och musik som är väldigt rolig att jobba med. I uppsättningen kommer bland annat den manliga huvudrollen gestaltas av en kvinna. Precis som skådespelaren själv säger så spelar det ingen roll om det är en man eller kvinna som ska gestaltas, arbetet att berätta karaktärens historia är den samma. För oss är det viktigt att värna om det estetiska och kulturella och även de mänskliga värdena när vi arbetar vilken uppsättning vi än gör. Vi spelar klassiska musikaliska lustspel, men gör genom små men viktiga val, tydliga steg mot en mer jämlik och normbrytande scenkonst.

Spelplan:

Fredag 10 maj - Folkets Hus, Sibbhult

Lördag 11 maj - Kulturhuset Björnen, Åstorp

Söndag 12 maj - Limhamns Folkets Hus, Malmö

Onsdag 15 maj - Teaterhallen, Folkets Park, Tomelilla

Fredag 17 maj - Kulturhuset Anders, Höör

Söndag 19 maj - Tivolihuset, Höganäs

Torsdag 23 maj - Limhamns Folkets Hus, Malmö

Fredag 24 maj - Teaterhallen, Folkets Park, Tomelilla

Lördag 25 maj - Teaterbiografen Metropol, Hörby

Söndag 26 maj - Folkets Hus, Sibbhult

Publicerad 19 March 2019 10:14