Skatteverket avvaktar nu polisens och åklagarens utredning för att besluta om kvinnans anställning.

Skatteverket avvaktar nu polisens och åklagarens utredning för att besluta om kvinnans anställning. Foto: Roland Magnusson

Misstänks för dataintrång – arbetar kvar vid Skatteverket

"Vi avvaktar deras utredning"

SIMRISHAMN/MALMÖ.

Den person vid Skatteverket som nu utreds av åklagare och polis misstänkt för dataintrång arbetar kvar som skattehandläggare. Kvinnan ska ha gjort otillåtna slagningar vilket rubriceras som dataintrång.

Av
André Kvist

En kvinnlig anställd vi Skatteverket i Malmö och Simrishamn utreds för dataintrång. Överträdelserna ska ha skett flera gånger under en längre tid och uppdagades i slutet av 2018. Arbetsrättsjursit Lena Ahlström vid Skatteverket uppger att kvinnan arbetar kvar i rollen som skattehandläggare.

– Hon är inte avstängd och hon är inte avskedad. Personalansvarsnämnden har gjort en åtalsanmälan för att hon är skäligen misstänkt för brott, det hon misstänks ha gjort utgör inte grund för att skilja henne från anställningen, säger hon.

Vilka uppgifter kvinnan kommit över eller hur många människor som kan vara drabbade vill inte Lena Ahlström kommentera. Nu inväntar arbetsgivaren besked från åklagare Magnus Pettersson som är förundersökningsledare i ärendet.

– Vi avvaktar deras utredning. Det jag kan säga är att vi kontinuerligt informerar om vad som är otillåtna slagningar. Man får till exempel inte göra en slagning på sig själv, vänner eller släktingar. Det som är tillåtet är slagningar som ingår i ens arbetsuppgifter, säger Lena Ahlström..

Publicerad 19 March 2019 10:55