Ny forskning visar att raser som ibland omnämns som kamphundar är överrepresenterade i hundattacker.

Ny forskning visar att raser som ibland omnämns som kamphundar är överrepresenterade i hundattacker. Foto: Mostphotos

Ny forskning: Det här är raserna som är inblandade i flest hundattacker

Hundexpert vill se förbud mot vissa raser

SVERIGE.

Ny forskning visar att hundar som avlats för kamp ligger bakom de flest attacker mot andra hundar. Men mycket handlar också om vem ägaren är. Några experter föreslår förbud mot vissa raser – andra vill införa ett "hundkörkort"

Det är vid Linnéuniversitetet i Kalmar som två större studier har gjorts om hundar som angriper andra hundar. Dels rör studierna överklagade tillsynslagsbeslut och hundar omhändertagna av polis.

Studierna visar att antalet hundar som ibland kategoriseras som kamphundar – raser som amstaff och pitbullterrier – sticker ut i mängden.

– Ska man inte jaga ska man inte köpa en jakthund, ska man inte hålla på med hundslagsmål ska man kanske inte skaffa en hund som historiskt sett har använts för hundslagsmål, säger Sirkku Sarenbo, docent i miljövetenskap som har gjort studierna, till SVT.

För att komma till bukt med problematiken anser hon att man skulle kunna införa ett register över uppfödare och ägare, samt skärpt lagstiftning och utbildning för ägare till raser av kamphundstyp.

Men en form av "hundkörkort" är inte den bästa lösningen, enligt Pierre Wahlström som har 25 års erfarenhet av att testa hundars mentalitet inom Försvarsmaktens hundtjänstenhet.

– En fördel är att vi ju får in de seriösa hundägarna som verkligen vill ha de här hundarna, men hundkörkort är kanske inte tillräckligt. Vi bör diskutera ett förbud för raserna och titta på grannländerna hur det gått till, säger han till Svt.

Publicerad 13 January 2019 00:00