Gatukonstnären Dan Park döms till fängelse för hets mot folkgrupp.

Gatukonstnären Dan Park döms till fängelse för hets mot folkgrupp. Foto: Ritzau Scanpiz/Sophia Juliane Lydolph

Dan Park döms till fängelse för hets mot folkgrupp

Skrev inlägg om att "manliga blattar älskar våldtäkt"

MALMÖ. Gatukonstnären Dan Park döms till tre månaders fängelse för hets mot folkgrupp och förtal. I en rad inlägg på sociala medier för ett antal år sedan har Dan Park uttryckt sig nedlåtande mot mörkhyade och de med invandrarbakgrund.

Av
Andreas Holm

"Att manliga blattar älskar våldtäkt är väl inget nytt", skrev han på sitt twitterkonto.

Dan Park ska också ha publicerat flera bilder med nedlåtande och diskriminerande texter som exempelvis en bild på riksdagsledamoten Momodou Jallow med texten "Vår negerslav är försvunnen".

Malmö tingsrätt anser att bilderna och inläggen är kränkande mot mörkhyade personer och utgör hets mot folkgrupp. De anser i sin dom att inläggen på sociala medier och Dan Parks bloggar kunnat spridas så att fler kunde ta del av texterna och bilderna. De anser att han handlat i uppsåt och måste förstått att det uppfattades som hets mot folkgrupp, inte minst då han tidigare dömts för liknande brott.

Dan Park hävdar att några inlägg gjords utan hans vetskap. Han menar att han varit inloggad på sitt twitterkonto på Stadsbiblioteket i Malmö. När han sedan lämnade datorn obevakad för ett toalettbesök ska någon okänd person skrivit och publicerat en del inlägg.

Tingsrätten konstaterar att dessa invändningar "kan lämnas utan avseende och att Dan Park ska ansvara för det inlägg som gjorts på han twitterkonto." och att "de flesta bilderna och texterna enbart varit för att uttrycka missaktning mot de personer och grupper som avses."

Därför döms han till tre månaders fängelse för förtal och hets mot folkgrupp och ska betala 15 000 kronor i skadestånd till Momodou Jallow för bildpubliceringen.

Publicerad 09 November 2018 06:00