Bild på Rönneholmsparken tagen vid ett annat tillfälle.

Bild på Rönneholmsparken tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Jorchr/Creative Commons

Knivman planerade att mörda främlingar – nyligen frisläppt från tvångsvård

Nu söker polisen två vittnen för att få mer information

MALMÖ. På måndagen blev två kvinnor jagade av en knivman i Malmö. Kvinnorna flydde platsen och mannen greps senare av polis. Den misstänkte har i flera omgångar tvångsvårdats – men släppts ut. Åklagaren misstänker att han haft långt gångna planer på att mörda främmande människor.

Av
Andreas Holm

Marek Stefaniak

– Jag påstår att han haft en brottsplan som gått ut på att döda och skada människor. Han har också vidtagit steg i den brottsplanen genom att beväpna sig med en kniv, säger kammaråklagare Magnus Pettersson till Sydvenskan.

Det var vid åttatiden på måndagsmorgonen som mannen i 30-årsåldern närmade sig kvinnorna vid Rönneholmsparken och agerade hotfullt med en kniv.

En annan kvinna såg händelsen och larmade polis som snabbt kom till platsen och kunde gripa mannen. Han anhölls vid 17-tiden misstänkt för grovt olaga hot och brott mot knivlagen. Mannen ska vara känd av polisen sedan tidigare för liknande brott. Han ska nyligen ha släppts på fri fot efter att ha genomgått rättspsykiatrisk tvångsvård i fyra år.

Kvinnorna som attackerades lämnade platsen och polisen har ännu inte lyckats komma i kontakt med dem.

– De blev rädda och lämnade platsen. De kan ha lämnat till fots eller på cykel, säger polisens presstalesperson Eva-Gun Westford till Lokaltidningen.se.

För att åklagare ska ha möjlighet att gå vidare i ärendet och begära mannen häktad krävs mer underlag. Polisen vill därför att de två kvinnorna som blev hotade ska kontakta polisen.

– Vi måste ha en komplett bild av vad som har hänt innan beslut kan fattas om fortsätta åtgärder som exempelvis häktning. Vi har gått ut i alla våra kanaler för att efterlysa kvinnorna.

Var det du som var på platsen? Kontakta då Malmöpolisen via telefonnummer 114 14.

Publicerad 08 November 2018 00:00