Genrebild.

Genrebild. Foto: Mostphotos.com

Ung man döms för mordbrand

Anlade brand i sin egen lägenhet

MALMÖ. Den unga mannen tände eld på kläder i sin lägenhet och lämnade sedan sin bostad för att gå ut för att se om det börjat brinna. Nu döms han till rättspsykiatrisk vård för mordbrand.

Av
Andreas Holm

Det var en dag i somras som mannen tände eld på en tröja i sin lägenhet i centrala Malmö. När den tog fyr matade han elden med fler klädesplagg. Han lämnade sedan huset och gick ner på gatan för att studera om elden spridit sig. När han varken såg rök eller eldsflammor gick han tillbaka, flyttade bordet där de brinnande kläderna låg närmare fönstret och gardinerna.

Räddningstjänst larmades och kunde konstatera rökutveckling i flerfamiljshuset och eld i mannens lägenhet. Den bedömdes ha en spridningsrisk inne i lägenheten, men inte till övriga byggnaden. Däremot konstaterar en brandingenjör att röken kunde utgjort en mycket farlig miljö för de boende om elden inte släckts.

Nu döms den unga mannen för mordbrand. Då han konstateras lida av en allvarlig psykisk störning döms han till rättspsykiatrisk vård. Brottets straffvärde motsvarar fängelse i två år.

Publicerad 07 November 2018 08:45