Exempel på ett ATK-sytem och en bild från bron.

Exempel på ett ATK-sytem och en bild från bron. Foto: Ritzau Scanpix/Mostphotos.com

Tusentals Malmöbor riskerar dryga fartböter

"Nu kommer det hela plastbackar fulla"

MALMÖ. Sedan i somras har danska fartkameror registrerat tiotusentals fortkörare på Öresundsbron. Många av bilisterna som inte klarar av att hålla hastigheten är Malmöbor. Det meddelar polisen i ett pressmeddelande.
– Förr kom de här ärendena i tjocka kuvert. Nu kommer det hela plastbackar fulla, säger Ola Stockelius vid Malmöpolisen.

Sedan i juli har dansk polis använt sig av mobila fartkameror (ATK) på Öresundsbron. Satsningen märks av hos Malmöpolisen där antalet ATK-ärenden mer än fördubblats sedan slutet av september.

– Helt plötsligt började det välla in ärenden Vi brukar ligga på cirka 40 ärenden i veckan, men mellan 24 september och 5 november har runt 1400 ärenden registrerats i Malmö. Tittar man på ärenden från juli månad så är alla från Öresundsbron, säger Sieglinde Wallin, en av två handläggare vid Malmöpolisen som arbetar heltid med så kallade ATK-ärenden.

Många tror att de kommer undan om fortkörningen registrerats av en kamera i ett annat land. Men de nordiska länderna har ett samarbete som innebär att de olika polismyndighererna hjälper varandra med att identifiera vem som suttit bakom ratten. Därför riskerar många av de svenska förarna att få en fortkörningsbot i brevlådan.

– Vår uppgift är att identifiera föraren utifrån det underlag vi får från dansk polis. När vi identifierat vem som kört bilen skickas informationen tillbaka till Danmark för vidare handläggning, säger Ola Stockelius, gruppchef vid trafikutredningsgruppen i Malmö.

Snart kan det bli ännu svårare att komma undan med en fortkörning på bron. Öresundsbrokonsortiet föreslår nämligen ett system där registreringsskylten läses av in och ut ur brotunneln och en medelhastighet räknas ut. Har det gått för fort får du böter.

Publicerad 07 November 2018 15:42