De båda pojkarna hotades med kniv innan de fördes ut från Emporia ner till ett garage där de fick utstå både hot och slag. Nu döms en 16-årig pojke för händelsen. På övervakningsfilm syns hur pojkarna leddes ut av 16-åringen som höll sin armar kring sina offer.

De båda pojkarna hotades med kniv innan de fördes ut från Emporia ner till ett garage där de fick utstå både hot och slag. Nu döms en 16-årig pojke för händelsen. På övervakningsfilm syns hur pojkarna leddes ut av 16-åringen som höll sin armar kring sina offer. Foto: Polisen

16-åring torterade och rånade jämngamla – får nu sitt straff

Döms till ungdomsvård för att ha slagit och bränt sina offer med cigarett

MALMÖ. De unga pojkarna knivhotades, tvingades kyssa gärningsmännens skor och blev sparkade i ansiktet. De ska under den flera timmar långa förnedringen även bränts med en cigarett och rånats. Nu faller domen mot en 16-årig pojke som tillsammans med en yngre kamrat genomförde Emporia-rånet.

Av
Andreas Holm

Det var i slutet av juli tidigare i år som två unga pojkar från Svedala var och shoppade på köpcentret Emporia i Malmö. Då dök två okända personer, däribland 16-åringen, som under knivhot tvingade pojkarna ner till ett parkeringshus och senare till en innergård i ett bostadsområde i närheten. Där utsattes de sedan för timslånga förnedringar där de misshandlades, hotades och rånades.

– Rånet mot pojkarna har utan tvekan varit mycket allvarligt. Även om tingsrätten inte anser att det är fråga om ett grovt rån är det ett rån som vida överstiger minimistraffet för rån, säger rådmannen Anna Täcklind i ett pressmeddelande.

I ett närliggande parkeringshus till Emporia knuffades pojkarna till marken och tvingades kyssa gärningsmännens skor. När de böjde sig ner ska flera kraftiga sparkar och slag utdelats mot pojkarnas ansikten och kroppar. Efter ett tag ska pojkarna tvingats med från Emporia till Lindeborgs centrum. Där fortsatte slagen och hoten hagla över de unga tonåringarna.

– Slagen kändes som att ansiktet domnade av och det började pipa i mitt öra som tinnitus, säger en av pojkarna i förhör.

Därefter ska gärningsmännen spottat på sina offer, försökt tända eld på den ena pojkens hår och sedan bränt båda med en cigarett. De lämnades sedan under hot att skjutas till döds om de inte räknade till 900. Delar av händelseförloppet dokumenterades av gärningsmännen och lades ut på sociala medier.

– Jag skakade och var rädd, vi vågade inte springa därifrån, säger en av pojkarna under ett förhör.

16-åringen döms nu för rån och övergrepp i rättssak till ungdomsvård och ska betala skadestånd till pojkarna. Den andre gärningsmannen har inte lagförts då han vid tillfället var under 15 år.

– En vuxen person skulle i detta fall ha fått ett treårigt fängelsestraff. Eftersom det här är fråga om en ung person finns det inte förutsättningar att döma till fängelse. 16-åringen är omhändertagen med stöd av lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga och ska fortsätta få sådan vård, säger rådmannen Anna Täcklind.

Publicerad 07 November 2018 11:34