Zlatan Ibrahimovic är aktuell med en ny bok.

Zlatan Ibrahimovic är aktuell med en ny bok. Foto: Ritzau Scanpix/Jae C. Hong

Zlatan om att bli körd i rullstol och en framtid i Malmö FF

Bokaktuell fotbollsstjärna sätter ord på karriären

SKÅNE. Zlatan Ibrahimovic är aktuell med en ny bok där han sammanfattar sin karriär med berättelser från tiden i alla sina klubblag. I boken tar han också upp skadan som kunde satt stopp för karriären.

Av
Andreas Holm

– Jag var hjälplös. Kraftlös. Det kändes som om jag var i koma. Ett tag ville jag bli körd i rullstol, men de sa nej: "ingen i världen ska få se dig i rullstol. Du ska gå med kryckor och du ska lida...", säger Zlatan i en intervju med Sportbladet.

I självbiografin "Jag är fotboll", som är skriven tillsammans med journalisten Mats Olsson, får läsaren en inblick i Zlatans långa karriär – både genom hans egna ögon och medspelare som Andrea Pirlo, Paul Pogba och Patrick Viera. Det bjuds på personliga anekdoter av och om spelaren från Rosengård i Malmö.

Med åren har anfallaren kallats en av världens främsta och har vunnit skytteligan i såväl italienska Seria A som franska Ligue 1, korats till Sveriges bäste spelare (Guldbollen) inte mindre än elva gånger och vann Europa League med Manchester United förra året. Finalen missade han på grund av en knäskada han ådrog sig i kvartsfinalen. En skada som kunde kostat 37-åringen karriären.

– Jag var hjälplös. Jag visste inte vad som hände. Jag trodde inte att jag var skadad när det hände. Jag sa: "det här är inga problem. Jag är stålmannen och det är ingen fara". Så jag gick och la mig med ett lite svullet knä. "Jag är okej i morgon", tänkte jag. Det var mitt självförtroende och mitt ego som gjorde att jag kände att inget kunde skada mig, säger Zlatan till Sportbladet.

I Europa League-kvarten mot Anderlecht skadades Zlatan Ibrahimovic.

I Europa League-kvarten mot Anderlecht skadades Zlatan Ibrahimovic. Foto: Ritzau Scanpix/Dave Thompson

Stjärnortopeden Freddie Fu i Pittsburgh opererade "Ibra" som sedan inledde en tung rehabperiod. Han gjorde comeback tidigare än väntat i Manchester United, men hittade inte tillbaka till sin forna storform. Istället blev det ny klubbadress på andra sidan Atlanten i LA Galaxy, där skåningen bjudit på spektakulära mål i amerikanska MLS-serien. Tyvärr räckte det inte hela vägen och Galaxy tog sig inte vidare till något slutspel.

– Det är något nytt för mig. Jag är van att komma etta, vi är mästare, vi firar, säsongen är över. Nu slogs vi om en sjätteplats, för att nå slutspel. Och vi misslyckades, säger Ibrahimović till Dagens Nyheter.

Zlatan Ibrahimovic har ett år kvar på sitt kontrakt med LA Galaxy. Anfallaren själv bekräftar att det finns intresserade klubbar som vill värva honom. Redan nu spekuleras det i en flytt till Milan – eller Malmö FF.

– Jag och MFF har en speciell relation. Jag vill MFF väl och de vill mig väl. Dörren är alltid öppen men de måste hända saker för att man ska kunna anta den utmaningen. Vi får se. Så länge jag spelar fotboll är allt möjligt, säger Zlatan till Sportbladet.

Publicerad 06 November 2018 13:20