Den 29-årige malmöbon döms till fängelse för att vid ett flertalet gånger stulit varor från byggvaruhus.

Den 29-årige malmöbon döms till fängelse för att vid ett flertalet gånger stulit varor från byggvaruhus. Foto: Polisen

Stal byggvaror för över en halv miljon – döms till fängelse

29-årig malmöbo rammade bommar vid byggvaruhus – greps efter biljakt

MALMÖ. Han besökte flera byggvaruhus, plockade på sig varor som han gömde i kundvagnar för att senare hämta vid ett annat tillfälle. Nu döms en 29-årig malmöbo till fängelse för bland annat stöld av byggvaror till ett värde om över en halv miljon kronor.

Av
Andreas Holm

Vid flera gånger misstänks den 29-årige Malmöbon ha beställt varor i ett företags namn och försökte själv hämta ut dem. I ett byggvaruhus den 29 augusti i år stoppades han, men lyckades smita genom att köra igenom en bom så att den knäcktes. Efter en biljakt från Malmö i riktning mot Lund kunde mannen stoppas och en rad andra brott uppdagas. Han saknade bland annat körkort och försökte uppvisa falsk legitimation.

Det var den 1 maj tidigare i år som den första stölden genomfördes. Totalt begicks fem stölder på byggvaruhus i Malmö och Göteborg. Den 29-årige mannen hävdar att han agerat på uppdrag av en annan person, som han påstår äger ett byggföretag som har kundkonto hos varuhusen och påstods ha förbetalt varorna som hämtades upp. Den okände personen har inte kunnat identifieras av butikspersonal och ett telefonnummer som 29-åringen lämnat till polis går inte alls till den påstådda uppdragsgivaren.

Stölderna gick enligt domen till genom att mannen vid ett tillfälle besökte ett byggvaruhus där han under flera timmar plockade på sig varor som exempelvis robotgräsklippare, högtryckstvätt och badrumsutrustning, som gömdes i kundvagnar nära butikens drive-in utfart. Där hämtades varorna upp efter ett dygn. När 29-åringen körde ut från butiken hade han plockat på sig skrymmande varor som täckte en del gods. Detta betalade han för, bland annat en bal isolering som han senare lämnade tillbaka.

Vid den femte stölden anade butikspersonal att allt inte stod rätt till och stoppade mannen. Då körde han rakt igenom bommarna och flydde. En biljakt inleddes och i höjd med Råby-Gastelyckan i Lund kunde han stoppas av polis. Totalt ska byggvaror till ett värde på över en halv miljon kronor ha stulits.

Malmö tingsrätt finner att åklagarens bevisning utgör "ett starkt stöd åt åtalet." Som bevis finns bland annat film och bild från övervakningskameror. "Genom utredningen är NN överbevisad om att han gjort sig skyldig till stöld i enlighet med gärningsbeskrivningen.", skriver rätten i sin dom, som menar att det enda straff som kan tänkas dömas är fängelse.

"Det är dock fråga om upprepade stöldbrott inom ganska kort tidsperiod med inslag av planering, systematik och förslagenhet. Enligt tingsrätten är det därmed inte tillräckligt med en frivårdande påföljd.", skriver tingsrätten.

29-åringen döms därmed till fängelse i tio månader för totalt fem stölder, fyra fall av olovlig körning och brukande av falsk urkund.

Publicerad 05 November 2018 15:48