Bilderna är tagna i andra sammanhang.

Bilderna är tagna i andra sammanhang. Foto: Ritzau Scanpix/Arkivbilder

Läkare injicerade sig själv med morfin – sätts under lupp i tre år

Får genomgå tre års prövotid

MALMÖ. Efter att ett apotek i Malmö slagit larm om att en läkare skrivit ut morfin i injektionsform till sig själv och hämtat ut det med två-tre dagars intervall har nu IVO, Inspektionen för vård och omsorg, beslutat om en treårig prövotid för läkaren. Läkaren ska under tiden genomgå behandling för att bli av med sina missbruksproblem.

Av
Mattias Grenholm

IVO har varit i kontakt med Malmöläkaren som medger att han missbrukat morfin och andra lugnande medel en längre tid. Orsaken till att han började använda medlen ska vara insomningsproblem, migränanfall samt en generell hopplöshetskänsla. ´

Läkaren säger att han utvecklat tolerans mot narkotikan, vilket medfört att han behövt allt större doser. Han har tidigare berättat för sin arbetsgivare om sina problem och har sedan i våras lämnat prover till företagshälsovården utan anmärkning.

Läkaren har tidigare varit föremål för IVO:s utredning, då han har skrivit ut narkotiska läkemedel till sig själv och tre närstående personer. Då stannade kritiken vid bristande journalföring men nu medger han att recepten till de närstående har använts av honom själv.

Han uppger att han trott sig ha kontroll över bruket av lugnande medel men inte har lyckats minska sitt intag på egen hand. Han förnekar dock att han använt morfin under arbetstid.

IVO skriver i sitt beslut att missbruk av narkotika hos sjukvårdspersonal medför en stor risk för patientsäkerheten och att läkaren ska genomgå prövotiden på tre år eftersom man annars befarar att han inte kan utföra läkaryrket på ett säkert sätt.

Publicerad 31 October 2018 09:27