Flickan flögs ut ur landet men kunde återvända efter sex veckor.

Flickan flögs ut ur landet men kunde återvända efter sex veckor. Foto: Mostphotos.com

Trots skyddat boende – flicka kidnappades och fördes ut ur landet

Pappa, bror och morbror åtalas

MALMÖ. Trots att tonårsflickan hade skyddat boende fick hon träffa sin familj i somras. Det slutade med att hon blev tvingad ombord på ett flygplan och förd utomlands. Under sin utlandsvistelse var flickan hela tiden rädd för att hon skulle bli dödad. Nu anmäler kommunen sig själv enligt lex Sarah.

– När vi jobbar enligt socialtjänstlagen handlar det om frivilliga överenskommelser, då har vi inga möjligheter att begränsa umgänge. Det är också svårt överlag att göra det när det gäller tonåringar, säger Carina Opasiak, chef på Individ- och familjeenheten i Malmö Stad, till nyhetsbyrån Siren.

Samtidigt står det klart att det var socialtjänsten som bedömde att det fanns möjligheter till samarbete med familjen. Huruvida kommunen borde ha sett varningssignalerna och vidtagit mer omfattande skyddsåtgärder enligt lagen om vård av unga (LVU) är inget som Carina Opasiak vill uttala sig om.

– Det är först när man bedömer att det inte finns några möjligheter till samarbete med vårdnadshavarna som man kan gå in med en ansökan enligt LVU. Det är alltid en svår bedömning,

Polisen lyckades spåra och gripa flera släktingar. Efter sex veckor befann sig flickan åter i Sverige. Men hennes vistelse utomlands har satt djupa psykiska spår. Det framgår av den lex Sarah-anmälan som kommunen nu själv har lämnat in.

”Händelsen har lett till allvarliga konsekvenserna för den enskilde genom att hon har utsatts för brott (olaga frihetsberövad) och förts utomlands. Hennes psykiska hälsa har skadats i form av betydande känsla av otrygghet och oro. Den enskilde har själv uttryckt att hon under resan utomlands trodde att hon skulle bli dödad och hon hoppades att gränspoliserna i de olika länder som de körde igenom skulle stoppa dem”, står det att läsa.

Nu ska Inspektionen för vård och omsorg ta ställning till om socialtjänsten agerat korrekt. Samtidigt meddelar kommunen att man redan nu har vidtagit åtgärder. Bland annat ska samarbetet mellan mellan socialtjänsten och det skyddade boendet förtydligas och personalen ska utbildas hedersfrågor.

Flickans pappa, bror och morbror åtalas nu för olaga frihetsberövande.

– Min klient erkänner att han inledningsvis gjort sig skyldig till det brott som han kommer att åtalas för. Men ganska snart kände han själv att det var fel, säger pappans försvarare Jenny Fugleberg till Sydsvenskan.

Publicerad 29 October 2018 00:00