Den åtalade 16-åringen (på bild till vänster, i mitten mellan sina två offer) misstänks för att ha rånat, kidnappat och misshandlat två yngre pojkar. Till höger en bild på en av pojkarna som fick uppsöka akutvård och röntgas för sina skador.

Den åtalade 16-åringen (på bild till vänster, i mitten mellan sina två offer) misstänks för att ha rånat, kidnappat och misshandlat två yngre pojkar. Till höger en bild på en av pojkarna som fick uppsöka akutvård och röntgas för sina skador. Foto: Polisen

16-årig pojke åtalas efter kidnappning och rå misshandel

Två tonårspojkar utsattes för tre timmar lång förnedring

MALMÖ/NORDÖSTRA SKÅNE. Tonårspojkarna utsattes för en hänsynslös tre timmar lång förnedring där de både hotades, brändes med cigarett, och misshandlades med ett avbrutet bordsben. Nu åtalas en 16-årige pojke, hemmahörande i nordöstra Skåne, för grovt rån och övergrepp i rättssak, där ytterligare en ung pojke misstänks ha varit inblandad.

Av
Andreas Holm

– En av de misstänka är så pass ung att han inte är straffmyndig. Enligt min mening är det ganska ovanligt att så pass unga personer begår denna typ av grova brott, säger kammaråklagare Kristina Amilon.

I förundersökningsmaterialet finns allt från övervakningsfilmer, till bilder som gärningsmännen själva tog när de misshandlade sina offer.

Det var den 23 juli tidigare i år som två fjortonåriga pojkar förföljdes inne på köpcentret Emporia och sedan både fördes bort mot sin vilja, hotades och misshandlades under nästan tre timmar. Båda skadades och tvingades uppsöka akut sjukvård på universitetssjukhuset i Malmö.

– De ska ha utsatts under ett längre tag. Det har förmodligen varit en mycket obehaglig upplevelse för pojkarna, sa Nils Norling, presstalesperson vid Malmöpolisen till Lokaltidningen kort efter händelsen.

Pojkarna möttes upp av den åtalade 16-åringen, den två år yngre pojken och en flicka, som tidigare varit misstänkt men avskrivits från utredningen. Pojkarna ska ha hotat med att knivhugga 14-åringarna om de inte följde med ner i ett parkeringsgarage.

– Gör ni ett enda ljud knivhugger vi er och sparkar sönder er. Ni skall följa med oss, säger en av fjortonåringarna i förhör.

De båda pojkarna knuffades ner på marken och tvingades kyssa eller slicka på gärningsmännens skor. När de böjde sig ner ska flera kraftiga sparkar och slag utdelats mot pojkarnas ansikten och kroppar. Efter ett tag ska pojkarna tvingats med från Emporia till Lindeborgs centrum. Där fortsatte slagen och hoten hagla över de unga tonåringarna.

– Slagen kändes som att ansiktet domnade av och det började pipa i mitt öra som tinnitus, säger en av pojkarna i förhör.

De ska bland annat tvingats lämna ifrån sig mobiltelefon, smycken och en keps och tvingats ta ut totalt 1 400 kronor i kontanter från en bankomat. På en innergård ska en av 14-åringarna tvingats ner på knä för att åter igen kyssa gärningsmännens skor, varvid han fått utstå flera sparkar och slag med ett avbrutet bordsben. Därefter ska gärningsmännen spottat på sina offer, försökt tända eld på den ena pojkens hår och sedan bränt båda med en cigarett.

– Det de har utsatts för är väldigt förnedrande behandling. Vi som varit med länge tänkte ”vad fan är detta, detta finns ju inte”, sa Mats Attin, inre befäl vid Malmöpolisen, till Sydsvenskan när händelsen polisanmälts.

Innan gärningsmännen släppte sina offer fria tvingades räkna till 900 och dödshotades om de ”golade för polisen.”

– Jag skakade och var rädd, vi vågade inte springa därifrån, säger en av pojkarna i förhör.

– Det är ett minst sagt speciellt ärende. Jag ser att allt fler unga i Malmö begår grövre brott. Det är inte bra när så pass unga personer figurerar i dessa sammanhang, säger kammaråklagare Kristina Amilon.

Enligt åtalet orsakades offren både sårskada, smärta, brännmärken och svullnader. Hoten ska också framförts för att "framkalla allvarlig fruktan för egen säkerhet" och brottet bedöms som grovt med anledning av det upptrappade våldet, att gärningen pågått under tre timmar och foto- och videodokumenterats.

16-åringen nekar till brott och säger sig vara "chockad" och "förolämpad" över anklagelserna.

– Min uppfattning är att bevisläget är gott mot 16-åringen, säger Kristina Amilon.

Publicerad 03 October 2018 06:00