Polisens fantombild på den misstänkta våldtäktsmannen.

Polisens fantombild på den misstänkta våldtäktsmannen. Foto: Polisen

Polisen släpper fantombild på misstänkt våldtäktsman

Förföljde, våldtog och misshandlade sina offer

MALMÖ.

Den misstänkte våltäktsmannen följde på cykel efter kvinnor i flera kilometer. Sedan överföll han dem. Nu släpper polisen en fantombild.

Av
André Kvist

Vid klockan 02 på natten den 22 maj förföljs en kvinna i 35-årsåldern genom Malmö av en man. Efter 1,5 kilometer säger han något till kvinnan. Därefter sliter han ner henne på marken och våldtar henne brutalt i en skogsdunge. Samtidigt misshandlar han henne.

Ett par veckor senare, den 2 juni inträffar det igen. Då förföljs en kvinna i 25-årsålden i hela tre kilometer. Även denna kvinna våldtas och misshandlas synnerligen brutalt.

Genom DNA-prover har man lyckats fastställa att det rör sig om samma gärningsperson vid båda överfallen.

Inför kvällens säsongspremiär av TV3:s program Efterlyst så har polisen nu släppt en fantombild på den misstänkta gärningspersonen.

– Det gör vi av två anledningar. Dels för att vi behöver fler tips. Vi fick in en hel del efter cykelfilmen men varje tips ringar in den misstänkta ytterligare. Sedan vill Efterlyst göra ett reportage om dessa gärningar och då var det ett lämpligt tillfälle att släppa denna kompositbild, säger Ola Lavie, kammaråklagare vid Malmö åklagarkammare.

Utredningen fortsätter, Lavie berättar att det finns en del att arbeta med men att de inte står och stampar. I nuläget har man ingen misstänkt men förhoppningen är att inom en snar framtid ha en gripen.

Har ni kopplat den misstänkta till andra händelser än dessa två?

– Vi har gått igenom alla våldtäkter det senaste året och även tidigare. Vi har ingen som med säkerhet matchar vår man, men det finns fall med liknande tillvägagångssätt, om än inte fullbordade, säger Ola Lavie.

Publicerad 30 August 2018 10:00