Foto: Mostphotos.com

Pojkar förnedrades och misshandlades på köpcentra - en 15-åring anhållen

Polisen: "Det är riktigt hänsynslöst"

MALMÖ. De båda pojkarna förnedrades och misshandlades under en flera timmar lång vånda inne på köpcentrat Emporia. De båda 15-åringarna ska ha också ha utsatts för flera dödshot. En jämngammal pojke sitter nu anhållen misstänkt för grovt rån och olaga frihetsberövande.

Av
Andreas Holm

– Sin unga ålder till trots finns det fog att anhålla honom. Det handlar om ett så pass grovt brott. Tyvärr ser vi en trend där unga personer begår rån med allt grövre våld där deras offer även utsätts för kränkningar, säger Nils Norling, presstalesperson vid Malmöpolisen.

Den nu aktuella händelsen ska ha utspelat sig i måndags på Emporia i Malmö. Två 15-åriga pojkar från Svedala förföljdes och sedan både hotades och misshandlades under nästan tre timmar. Båda skadades och tvingades uppsöka akut sjukvård på universitetssjukhuset i Malmö senare på måndagskvällen.

– Det ska ha kommit till vår kännedom under måndagskvällen när pojkarna kom till akuten, säger Nils Norling.

Det är oklart om pojkarna utsatts för något våld med tillhygge. De ska heller inte vara bekanta med gärningspersonerna.

– Exakt hur de skadats kan jag inte berätta, men de ska ha utsatts för grovt brott under ett längre tag. Det har förmodligen varit en mycket obehaglig upplevelse för pojkarna.

Två pojkar och en flicka ska ha sökt kontakt med 15-åringarna inne på köpcentrat. Då drog de kniv och tvingade ner pojkarna till ett garage i närheten där de blev misshandlade.

Vidare ska pojkarna tvingats handla varor till flickan och de två pojkarna inne på en matvarubutik och under hot tvingats ta ut kontanter. Sedan fortsatte pojkarna förnedras.

– Detta är så utstuderat under lång tid. Så det är riktigt hänsynslöst. Man har sett dem som lätta offer att dominera under lång tid, plågat dem. Det är riktigt vidrigt, sa Mats Attin till Sydsvenskan efter händelsen.

Enligt Sydsvenskan, som först rapporterade om händelsen, ska pojkarna hotats till döds om de kontaktade polisen och blev släppta efter att de tvingats räkna till 900.

– Det de har utsatts för är väldigt förnedrande behandling. Vi som varit med länge tänkte ”vad fan är detta, detta finns ju inte”, säger Mats Attin, inre befäl vid Malmöpolisen.

Nils Norling bekräftar att pojkarna utsatts för våld, hot och kränkningar men vill inte på in på några detaljer om det förekommit knivhot eller hur frihetsberövandet gått till väga.

– Jag kan inte bekräfta exakt hur många som misstänks ligga bakom brottet och kan inte berätta i detalj vad som gjorts eller sagts, då vi just nu är inne i ett tidigt utredningsläge.

Nu meddelar polisen att en 15-årig pojke sitter anhållen misstänkt för grovt rån och olaga frihetsberövande. Ytterligare en fjortonårig pojke har kunnat identifieras och kopplas till brottet, men har inte anhållits på grund av sin unga ålder berättar Nils Norling.

Polisen har goda förhoppningar att hitta fler personer som kan kopplas till det grova brottet.

– Vi kommer att söka material från övervakningskameror från Emporioa och områden där de ska ha befunnit sig under det olaga frihetsberövandet.

Vilka områden då?

– Jag kan tyvärr inte säga exakt var i nuläget.

Publicerad 25 July 2018 00:00