Undvik turistfällorna med annorlunda Malmökarta

"Vi vill hjälpa turisterna att hitta direkt till de goa ställena"

SOMMARSKÅNE/MALMÖ. Som turist i en ny stad är det inte alltid lätt att navigera bland sevärdheter, butiker och restauranger.

– Vi vill hjälpa turisterna att hitta direkt till de goa ställena, säger Valle Westesson som tillsammans med illustratören Lupus Nensén tagit fram Map of Malmö.

Av
Anja Degerholm

Valle Westesson har tidigare skrivit boken "100 balla ställen i Skåne" som kommit ut i flera upplagor. I boken tipsar han om de där lite udda och mer personliga utflyktsmålen som sällan finns med i de officiella turistbroschyrerna. Tanken är densamma med "Map of Malmö".

– Jag har sett kartor i andra städer där man tipsar om lite annorlunda, kul och spännande ställen. Jag tänkte att det borde finnas även i Malmö, och om ingen annan gör det så får väl jag göra det, säger Valle Westesson.

Kartan finns utlagd på en rad ställen runtom i Malmö, men även på hemsidan mapofmalmo.com.

Kartan finns utlagd på en rad ställen runtom i Malmö, men även på hemsidan mapofmalmo.com. Foto: Anja Degerholm

Sagt och gjort. Tillsammans med Lupus Nensén har han tagit fram en karta med 50 Malmötips, allt ifrån unika butiker till gatukonst och restauranger. Kryddade med historiska platser som Scanias första verkstad vid Slussplan och var Lenin åt när han besökte Malmö 1917.

Den första upplagan har tryckts upp i 5 000 exemplar och tanken är att uppdatera kartan med nya favoritställen efterhand. Det finns även planer på att utveckla en app, men än så länge finns kartan i pappersformat och på hemsidan mapofmalmo.com.

– Den primära målgruppen är utländska turister. Det är många som reser till Köpenhamn och som vill passa på att åka över bron för att se ett nytt land och en ny stad. Men de är ofta dåligt förberedda. Jag vet inte hur många gånger jag sett någon turist stå och fotografera rådhuset och tänkt att det finns så mycket mer Malmö har att erbjuda, berättar Valle Westesson.

Valle säger att han även fått mycket positiv respons från skåningar.

– Hemester, att semestra på hemmaplan, är ju en växande trend och jag tror att det är lätt att bli hemmablind. När man väl har den där lediga eftermiddagen så kan man inte komma på vad man ska göra. Så kartan riktar sig även till dem som redan bor här.

Publicerad 11 July 2018 09:00