Torkan blir fråga för regionen – "Kan inte göra allt men vi kan göra något"

Initiativärende lyfts i regionstyrelsen

SKÅNE.

Konsekvenserna av den långvariga torkan har blivit fler. Nu lyfter Centerpartiet frågan till regionstyrelsen för att Region Skåne ska kunna ta ett större ansvar att lösa krisen.

Lantbrukare i hela Skåne slår larm om minskande skördar och nödslakt på grund av rådande foder- och vattenbrist. Nu lyfter Centerpartiet frågan i ett initiativärende till regionstyrelsen för att Region Skåne ska kunna ta större ansvar för att lösa den gällande krisen.

Partiets förslag innebär i praktiken att ureda möjlighet att upplåta gräsyta för foder till djur samt att regionen ser över möjligheten att öka inköpsvolymerna av kött under hösten. Det menar man skulle ge mer foder till djuren, vilket då i sin tur leder till minskad nödslakt och inköpet av kött skulle leda till att korta slaktköerna.

– Det är nödvändigt att vi göra något för att lindra krisen. Region Skåne kan inte göra allt, men vi kan göra något. Detta är ett steg på vägen. Men nu måste vi alla i regionen sätta oss ned och ta fram en plan för att lösa dessa problem på sikt. Det är vårt ansvar att lösa framtidsutmaningarna som politiker, säger Birte Sandberg (C), ledamot i Regionstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Publicerad 11 July 2018 14:00