Fördubblat antal patienter med skottskador kommer in på sjukhus

– 44 inkom i Malmö under fjolåret

MALMÖ.

Antalet personer som söker vård för skottskador har ökat på landets sjukhus de senaste åren. I Malmö har antalet mer än fördubblats sedan 2015.

Patienter med skottskador är en liten grupp i vården, men den ökar. Oftast handlar det om unga män som har blivit skjutna i överkroppen.

– Typiska skador är ofta att de siktar mot bålen. Det skjuts mot bröstkorgen, det skjuts mot buken. Beroende på var de träffar där, blir det olika skador, säger Pauline Djerf, överläkare på kirurgen på Skånes universitetssjukhus, till Sveriges Radio.

Under fjolåret kom det in 44 skottskadade patienter i Malmö, vilket är mer än dubbelt så många som under 2015.

24 patienter har under årets första sex månader kommit in. En del av dem har burit skyddsväst.

Skottskadade patienter kräver stora resurser, både på grund av sina skador, men också på grund av hotbilden. Vårdavdelningar kan behöva låsas och patienterna bevakas.

– Vi har ju tack och lov varit förskonade från att de har fortsatt uppgörelserna inne på avdelningarna. Det tänks på det hela tiden, genom att försvåra åtkomsten och hålla koll på vilka som kommer och går, säger Pauline Djerf, till SR.

I hela landet registrerades år 2016, som är den senast tillgängliga rikssiffran, 263 skottskadade patienter. Det är en ökning med 109 från år 2014, enligt siffror från det nationella traumaregistret, Swe Trau.

Publicerad 11 July 2018 10:11