Misstänkt förgiftning orsak till massdöd av änder

Malmö.

Runt 50 gräsänder har hittat döda vid Roskildedammen i Pildammansparken. Veterinär misstänker att de har förgiftats.

Av
André Kvist

De senaste veckorna har ett 50-tal gräsänder hittats döda i Pildammsparken. Flera har förts till veterinär med förlamningssymptom, skriver Sydsvenskan. Några som redan gått hädan har sänts till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, för obduktion.

Veterinären Erik Ågren vid SVA misstänker att änderna förgiftats av botulism, en bakterie som frodas i syrefattiga förhållanden och som påverkar nervsystemet vilket leder till förlamning.

– Under vissa omständigheter förbrukas mycket syre i vattnet och då ökar risken för att den här bakterien aktiveras och växer, säger han till tidningen.

Detta kan i sin tur leda till en massdöd som den i Malmöparken. Förgiftningnen går dock att stoppa med höga doser B-vitamin. Ett par änder har man lyckats rädda livet på.

Den ultaljudsmaskin som spränger gasbubblorna som håller algerna flytande gick i sönder i vintras. Några reservdelar har ännu inte kommit.

– Syresättningen håller vi fortfarande på och tittar på. Vi har en pump som vi vill få dit, där måste vi bara titta på placeringen först, säger Andreas Schmidt, ekolog vid gatukontoret på Malmö stad.

Publicerad 03 July 2018 08:16