Tord jobbade med seriemördaren: "Han var en kuf"

Nu har han skrivit en bok om sjukhusmördaren på Östra sjukhuset

MALMÖ. När Tord Ajanki hösten 1978 började jobba som sjukvårdsbiträde på Östra sjukhuset anade han knappast att han skulle bli kollega med Sveriges genom tiderna värsta seriemördare. Nu har han skrivit en bok om sjukhusmördaren.

Av
Anja Degerholm

– Jag ville skriva boken för att det är en makaber händelse som saknar motstycke i svensk historia. Men även på grund av den vårdskandal som avslöjades, att han kunde hålla på så länge utan att bli upptäckt, säger Tord Ajanki.

Tord beskriver mördaren, som han kallar H i boken, som en skygg, blyg och arbetsoduglig 18-åring.

– Han var en kuf helt enkelt. Det tog inte många dagar innan jag förstod det. Han fick våldsamma utbrott ibland och betedde sig märkligt, bland annat åt han upp patienternas mat.

Han hade tidigare varit sjukvårdsbiträde på Värnhems sjukhus och jobbat på en långvårdsavdelning. När hans vikariat tog slut fick han ett omdöme där det klart och tydligt stod att han "skall ej återanställas". Trots det fick han nytt jobb på Östra sjukhuset i oktober 1978, på långvårdsavdelning 26.

H förgiftade patienterna och kallade sedan på hjälp. På så sätt fick han beröm, och det var nog den bekräftelsen han ville ha

Sitt första offer dödade han efter tre veckor på sin nya arbetsplats. I efterhand erkände han 27 mord och 15 mordförsök och han fälldes senare för 16 respektive 11 av dem. Han dödade genom att förgifta sina offer med de starkt frätande rengöringsmedlen Gevisol och Ivosol, ibland utspätt med saft.

Under perioden oktober–december hösten 1978 dog 19 personer på avdelningen. Året innan var det fem och året dessförinnan var det bara en person. Men ingen misstänkte vad som pågick under de 99 dagarna som mördaren härjade.

– Avdelningsledningen gjorde inte många knop, de satt mest och pratade. Trots att det var en kraftig överdödlighet under den hösten var det ingen som reagerade.

I januari 1979 avslöjades Sveriges genom tidernas värsta seriemördare. Efter en rättspsykiatrisk undersökning förklarades han som psykiskt sjuk och H fick tillbringa 14 år på Sankt Lars sjukhus i Lund.

När Tord Ajanki läste en kort notis i tidningen i samband med gripandet visste han direkt vem det rörde sig om.

– Jag minns att jag sa till min sambo att det måste vara H, trots att det var mycket i notisen som inte stämde visste jag att det var han.

Själv menade H att han mördade av barmhärtighetsskäl. Under rättegången kom det fram andra motiv.

– H förgiftade patienterna och kallade sedan på hjälp. På så sätt fick han beröm och det var nog den bekräftelsen han ville ha.

Omslaget till boken

Omslaget till boken "Seriemördaren på Malmö Östra sjukhus". Foto: Press Publica Förlag

I "Seriemördaren på Malmö Östra sjukhus" varvar Tord Ajanki egna minnesbilder med offentliga dokument som polisförhör och den rättspsykiatriska undersökningen. I samband med att Tord började skriva på boken tog han kontakt med H.

– Jag skrev först brev, men fick inget svar. Sedan testade jag att ringa och då svarade han faktiskt. Han ville inte prata om det som varit och sade att han hade lämnat det bakom sig. Vi kom överens om att träffas på ett fik i Malmö, men han dök aldrig upp. Så jag bestämde mig för att lämna honom i fred, hans liv hade också blivit förstört av den här historien.

Publicerad 20 June 2018 06:00