Tre döda och tre skadade efter skjutning vid internetkafé

Polisen i stabsläge

MALMÖ. Totalt sex personer skadades i måndagskvällens skjutning på Drottninggatan i Malmö. Två av dem en 18-årig man och en 29-årig man avled senare under kvällen av sina skador. På tisdagsmorgonen avled ytterligare en man i 20-årsåldern. Händelsen rubriceras som mord och polisen har gått upp i så kallat stabsläge. Tidigt på tisdagsmorgonen fanns ännu ingen gripen för dådet.

Det var under tidig måndagskväll som sex personer besköts med automateld utanför ett internetcafé i centrala Malmö. Tre av dem fick allvarliga skador. Senare under kvällen meddelade polisen att två av de skadade en 18-årig man och en 29-årig man avlidit av sina skador. Under tisdagsmorgonen avled ytterligare en man i 20-årsåldern av sina skador.

Till följd av händelsen har polisen gått upp i stabsläge, vilket innebär att extra personal tas in enbart för att jobba med fallet.

– Det här är en av de största händelserna i Malmö på väldigt länge. Genom att gå upp i stabsläge möjliggör vi resurser utöver vår ordinarie linjeverksamhet som enbart kan fokusera på det här, förklarar Kim Hild, informatör på polisens ledningscentral.

Ritzau Scanpix/Johan Nilsson

De sex männen, som uppges vara i varierande ålder, ska samtliga ha befunnit sig utanför ett internetcafé när en bil plötsligt svängde upp och började skjuta mot dem.

Enligt vittnen lämnade flera bilar strax därefter platsen och körde mot sjukhuset.

– Vi har haft bemanning på sjukhuset under natten. Inte för att det varit nämnvärt stökigt, men för att styra upp. När det handlar om så här många brottsoffer kommer även många anhöriga till akuten och vill komma till. Vi ser det som en förebyggande åtgärd, säger Kim Hild.

Under kvällen och natten har polis inlett en omfattande brottsplatsundersökning, knackat dörr i området och arbetat med vittnesmålsupptagning.

– Vi har fått in mycket information som nu ska bearbetas för att försöka skapa en klar bild över vad som hänt, säger Kim Hild.

Enligt polisen så verkar skotten varit avsedda för den specifika gruppen av män, men då skottlossningen skedde relativt tidigt på kvällen och på en plats där det rör sig mycket människor förelåg ändå en risk för allmänheten.

– Det gör det alltid vid såna här händelser. I detta fall verkar det inte ha varit gemeneman som varit målet, men det finns alltid en risk att tredje part träffas när det skjuts på öppen gata.

Huruvida de sex brottsoffren är kända av polisen sedan tidigare är oklart.

Under tisdagsmorgonen fanns ännu ingen gripen eller misstänkt för dådet.

Flera vittnen har hörts under natte. Polisen är dock angelägen om att komma i kontakt med fler som kan ha upplysningar om den specifika händelsen.

Flera vittnen har hörts under natte. Polisen är dock angelägen om att komma i kontakt med fler som kan ha upplysningar om den specifika händelsen. Ritzau Scanpix/ Johan Nilsson

Publicerad 19 June 2018 08:01