Polismästaren: "Alltid en risk att oskyldiga drabbas"

Samtliga drabbade yrkeskriminella

MALMÖ. Att tre personer skjuts till döds på öppen gata är ovanligt, även i Malmö. Det konstaterar polismästare Stefan Sintéus under en presskonferens i Malmö under tisdagsförmiddagen.

– Vi har sett den här typen av händelser vid några enstaka tillfällen på andra platser de senaste åren, säger han.

Exakt vad som ligger bakom måndagskvällens skjutning är oklart, men enligt polismästare Stefan Sintéus och utredare Niklas Kirschhoff rör sig ofta den här typen av händelser ofta uppgörelser gällande någon typ av kränkning.

– Det är ofta vedergällning för någons flickvän eller familjemedlem, säger Sintéus.

De sex brottsoffer som under måndagskvällen besköts med flera skott är bekanta med varandra och väl kända av polisen sedan tidigare.

– Det vore fel av oss att säga att vi inte vet vilka de är. De här personerna är yrkeskriminella och inblandade i många olika typer av brott i Malmö. De tillhör ett av de gäng som vi har under bevakning, säger polismästare Stefan Sintéus .

Någon förvarning om att en uppgörelse var på gång har polisen dock inte fått.

– Vi vet att det för tillfället är väldigt irriterat mellan gängen, men att något skulle hända där och då visste vi inte.

Att skjutningen skedde bara några hundra meter från polishuset tror polisen är en slump.

– Malmö är en liten stad. Att det skedde just där var nog bara av en händelse, säger Stefan Sintéus .

Skjutningen ägde rum strax efter klockan 20 på kvällen intill ett internetcafé i centrala Malmö. Fanns det fara för allmänheten?

– Det finns alltid en risk att tredje person blir skadad i samband med den här typen av händelser, särskilt om man ser till tidpunkten och att ett stort antal personer var på plats. Men sett till erfarenhet är det ett fåtal civila som faktiskt drabbas. Vi har haft ett brottsoffer på senare tid som fått splitter från en explosion på sig. Men ja, det finns alltid en risk.

Polismästare Stefan Sintéus och polisens utredaren Niklas Kirschhoff under polisens pressträff i Malmö.

Polismästare Stefan Sintéus och polisens utredaren Niklas Kirschhoff under polisens pressträff i Malmö. Ritzau Scanpix/ Johan Nilsson

Publicerad 19 June 2018 11:02