Fick sjukpenning – åkte på spritresor över sundet

Ska betala tillbaka 400 000 kronor till Försäkringskassan

MALMÖ. En Malmöbo i 45-årsåldern krävs på 414 372 kronor av Försäkringskassan. Mannen fick sjukpenning under två och ett halvt års tid, men reste samtidigt flitigt över sundet för att köpa alkohol. Försäkringskassan slår därför fast att mannen inte haft rätt till sjukpenning.

Av
Anja Degerholm

Försäkringskassan fick i mars 2017 en anonym anmälan om att mannen inte var sjuk och startade efter det en utredning. Mannen ska ha varit sjukskriven i olika perioder och omfattningen mellan den 28 mars 2015 och den 20 september 2017, enligt läkarintyg främst på grund av ryggont. Smärtorna gjorde att han inte kunde stå på vänster ben, böja sig fram eller lyfta benet.

Han ska inte heller kunnat gå långa sträckor eller i trappor, inte kunnat lyfta varor på sitt lagerjobb samt haft problem med planerings- och koncentrationssvårigheter. Vissa perioder har han även fått diagnoserna utmattningssyndrom, depressiv episod, paniksyndrom samt kronisk värk. Till följd av detta ska han bland annat haft svårt att hantera stress, svårigheter att lära sig nytt, varit lättfrustrerad samt haft energibrist.

Ett kontoutdrag från 45-åringens bank visar att han rest över Öresundsbron i mycket stor omfattningen under den här perioden. Med anledning av det har Tullverket haft förhör med mannen i september 2017, då han även delgavs misstanke om att ha smugglat sprit. Det handlar om totalt 35 liter sprit, 491 liter starköl, 22,5 liter vin samt närmare 16 liter cider.

Själv hävdar mannen att han köpt alkoholen till en privat fest. Han säger att han åker över bron cirka tre till fyra gånger per år och att han lånat ut sitt bropass till släktingar vid de andra tillfällena.

För att få sjukpenning ska arbetsförmågan vara nedsatt med minst en fjärdedel på grund av sjukdom. Försäkringskassan slår fast att i det här fallet är mannens arbetsförmåga inte så nedsatt och att han därmed fått felaktigt utbetald sjukpenning. Pengarna ska betalas tillbaka senast den 21 juni 2018, om inte tillkommer en dröjsmålsränta på 7,5 procent.

Publicerad 16 June 2018 07:00