Kamphundar hetsas mot träd – orsakar stor skada

Gatukontoret har satt upp hönsnät för att stoppa vandalerna

MALMÖ. Nio lönnar och plataner på Sevedsplan har fått stora skador. Orsaken: kamphundar som hetsas mot träden och biter sönder barken.

Av
Anja Degerholm

Det var entreprenören som sköter grönytorna på Seved som uppmärksammade skadorna och polisanmälde saken som skadegörelse.

– Vad jag har förstått så lyfter man upp kamphundar i träden och låter dem greppa fast med käften, eller hetsar dem mot stammen. Det innebär att stora sjok av bark slits av, berättar Mattias Thelander, landskapsingenjör på gatukontoret.

Skadorna är varierande. Vissa är stora som en kaffekopp medan andra träd fått barken avriven runt hela stammen på en yta av 1,5 meter.

– Det är trädets transportsystem, som våra blodådror. Om inte det fungerar kan de dö på sikt.

Gatukontoret har satt upp hönsnät för att skydda träden.

Gatukontoret har satt upp hönsnät för att skydda träden. Foto: Byrd/Magnus Persson

Vad som händer med träden i det här fallet vet man först nästa vår när bladen slår ut.

– Det är ett par stycken som är mer skadade, men vi gör inget förhastat. Förmodligen kommer de att tappa blad i sommar som ett försvar mot skadorna. Så får vi se hur de klarar sig nästa år.

I början av veckan sattes hönsnät upp runt stammarna för att förhindra fler bitattacker. Och det verkar ha fungerat, än så länge har det inte varit några fler skador.

– Det är tråkigt att något sådant händer. Det är många som bor i området som är upprörda och har hört av sig till kundtjänst. Träden tillhör alla och gör verkligen nytta för dem som vistas i området, säger Mattias Thelander.

Publicerad 15 June 2018 13:19