Polisman körde full till jobbet – döms för rattfylleri

Nekar till brottet och hävdar eftersupning

SKÅNE. När polismannen kom till sitt jobb en morgon förra sommaren uppmärksammade kollegorna att han luktade alkohol. Han döms av Malmö tingsrätt för rattfylleri. Nu är det upp till Polismyndighetens personalansvarsnämnd att avgöra om han får behålla sitt jobb eller inte.

Av
Anja Degerholm

Det var vid 09-tiden den 15 juni förra året som polismannen körde nio kilometer från sitt hem till polisstationen i Malmö. Kollegorna vittnar om att de tyckte att han luktade alkohol och att han uppträdde berusat, sluddrade och vinglade.

De bad honom att göra ett utandningstest, men han nekade och hänvisade till att han har astma. Han togs ur tjänst och några kollegor erbjöd sig att skjutsa hem honom. Han bad då om att få byta om till civila kläder. Under de 20 minuterna han befinner sig i omklädningsrummet hävdar han själv att han druckit några deciliter vin och 35 centiliter whisky.

När han skulle skjutsas hem fick polisen beslut av åklagare om kroppsbesiktning och han kördes till SUS i Lund för blod- och urinprovtagning. Det första blodprovet togs klockan 12.30 och visade 2.13 promille. Därefter togs ett urinprov som visade 3.08 promille, och en timme senare ytterligare ett som visade 2.91 promille.

Han nekar till brott och förklarar sitt vinglande och sluddrande med att han har problem med ett knä och en skadad nerv i läppen. Han medger dock att han haft problem med alkohol i några år.

Malmö tingsrätt dömer nu den 59-åringe polismannen för rattfylleri av normalgraden till dagsböter i 120 dagar á 390 kronor, alltså inte grovt rattfylleri som åklagaren yrkade på. Rätten konstaterar att eftersupning inte kan uteslutas, men att kollegornas berättelser är samstämmiga och det talar för att han varit berusad redan under bilfärden. Kollegorna har inte heller uppfattat att han varit mer berusad efter att lämnats ensam i omklädningsrummet. "Det är föga sannolikt att konsumtionen av alkoholhaltiga drycker varit så omfattande som NN hävdar", skriver tingsrätten i domen.

Polismyndighetens personalansvarsnämnd fick inför rättegången yttra sig i ärendet. Nämnden framhöll då att den ser allvarligt på saken och att utgångspunkten är att en anställd vid polisen som gör sig skyldig till grovt rattfylleri inte ska få jobba kvar. Vad som gäller om polismannen döms för rattfylleri av normalgraden framgår inte. Nämnden påpekar även att en annan bedömning kan bli aktuell om personen har ett alkoholmissbruk, genomgår framgångsrik rehabilitering och om det saknas påtaglig risk för återfall i liknande brottslighet.

Polismannen genomgår rehabilitering, men nämnden menar att det är för tidigt att avgöra hur prognosen ser ut och hur risken ser ut för återfall. Om han får behålla sitt jobb eller inte ska nämnden ta ställning till efter att ha tagit del av domen.

Publicerad 14 June 2018 10:55

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag