Körde in i asyldemonstration – döms för hatbrott

Hade svastika på bakluckan

MALMÖ. Den 23-årige mannen körde rakt in i en demonstration vid Migrationsverket. På bilen satt en dekal med ett hakkors. Nu döms mannen för bland annat vårdslöshet i trafik och hets mot folkgrupp.

Det var förra sommaren som en grupp asylsökande protesterade vid myndighetens lokaler på Jägersro i Malmö. Två kvällar i rad dök en silvrig Volvo upp och körde in i skyltar som demonstranterna satt upp på en gräsmatta. Inga personer kom till skada vid något av tillfällena.

Den första kvällen avvek mannen men när han återvände nästa dag fick bilen sladd och krockade med ett träd. Ett stort antal demonstranter gick då till attack mot fordonet och slog sönder det med hammare och järnspett. Flera personer, däribland en väktare på Migrationsverket, blev vittnen till händelseförloppet.

Mannen själv klarade sig oskadd men kunde senare gripas. När polisen undersökte bilen anträffades en dekal på bakluckan föreställande en örn och ett hakkors. I baksätet hittades dessutom flygblad från Nordfront, som är nazistiska Nordiska motståndsrörelsens eget propagandaorgan. Polisen fann även två knivar och pepparsprej.

Inledningsvis misstänktes 23-åringen för framkallande av fara för annan. Tingsrätten väljer dock att fria mannen på den åtalspunkten då det anses bevisat att demonstranterna stod 20 meter bort från skyltarna. Däremot döms mannen för hets mot folkgrupp, vårdslöshet i trafik, skadegörelse och vapenbrott. Straffet blir villkorlig dom och dagsböter.

Under rättegången valde 23-åringen att vara tyst. Han har dock erkänt vissa av gärningarna i tidigare polisförhör.

Publicerad 13 June 2018 00:00

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag