Hitlermask såldes på festival: "Man borde ha bättre koll på vad som säljs"

Malmöbo en av många som reagerade

MALMÖ/BLEKINGE.

När bland annat Hitler och Saddam Hussein hängde bland andra ansiktsmasker hos en knalle på Sweden rock festival reagerade festivalbesökaren Sara Lindström från Malmö.
– Man borde ha bättre koll på vad som säljs. Hitler är ingenting som är spexigt, säger hon.

I anslutning till festivalområdet stod det även i år knallar på Sweden Rock festival. Men en av knallarna stack ut – på allt annat än ett positivt sätt – enligt festivalbesökaren Sara Lindström.

– De hade en ställning med gummimasker, bland annat Hitler. Då reagerade vi, säger hon.

Hon och hennes syster tog kontakt med tre poliser som fanns sig i närheten.

– Vi frågade om det var okej att rent ut sagt sådant skit säljs. De gick och tittade och lovade att de skulle se till att det togs bort.

Utöver Hitler sålde knallen även masker föreställande diktatorerna Saddam Hussein och Josef Stalin, och en mask på USA:s president Donald Trump. Det fanns även en mask till försäljning som vissa menar föreställer SD-ledaren Jimmie Åkesson.

När Sara Lindström och systern tog en runda förbi hängde maskerna kvar, men den föreställande Adolf Hitler var bortplockad.

Och hon vittnar om att det är fler som reagerat, bland annat på festivalforum på Facebook.

– Tydligen ska fler ha sagt till hos polisen, men inget hände. Vi träffade kanske på rätt poliser.

– Maskerna gjorde mig förbannad helt enkelt och jag tänker att det är hela samhället som förskjuts hela tiden. När man börjar se Hitler som något spexigt och säljer det till människor – det är inte spexigt.

Arrangörerna för Sweden Rock Festival fick under den aktuella dagen in information om försäljaren. Men när de hittat försäljningsståndet fanns inga produkter synliga.

Sofia Lindqvist Lacinai, marknads- och kommunikationschef på Sweden Rock Festival, menar att festivalen skriver avtal med samtliga försäljare.

– I detta avtal står det bland annat att de inte får sälja något som har med hets mot folkgrupp att göra, säger hon till Lokaltidningen.

Men en kontroll av alla knallarna och deras produkter menar hon inte är möjlig.

– Vi har ingen möjlighet att kontrollera alla de många tusen olika produkter som knallarna har med sig, det vore logistiskt omöjligt tyvärr. Däremot så är det självklart vår uppgift att agera om någon inte följer reglerna – och det gjorde vi i detta fall utan fördröjning.

Om någon ska ha tagit illa vid sig av försäljarens masker, ber festivalen om ursäkt.

– Vårt mål är förstås att ingen som besöker oss ska ta illa vid sig, säger Sofia Lindqvist Lacinai.

Publicerad 12 June 2018 13:04

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag