Queerdag på badhuset – då invaderades damernas sida av män

”Ett öppnare och mer tolerant samhälle - för vem, undrar jag?”

MALMÖ. En chans för icke-binära och transpersoner att gå och bada utan strikt könsuppdelning i dam- respektive herr-avdelning. Det är tanken med Kallbadhusets ”Queerdag” som arrangeras en dag i månaden. Men någonstans har satsningen gått fel menar flera av badets kvinnliga besökare som upplever att tillfället missbrukas av heterosexuella män som enbart är där för att titta på damer.

– Det första jag möttes av när jag kom in på ”damernas” var en bänk med tre brett skrevande män som blickade ut mot badbryggan, berättar Jeanette Larsson, som nyligen besökte evenemanget ”Queer Kallis” för första gången.

”Queer Kallis” är ett månatligt återkommande evenemang som riktar sig till alla men särskilt till hbtq-personer.

”Icke-binära och transpersoner som tidigare inte kunnat gå på Kallis på grund av den strikta könsuppdelningen i en dam- respektive herr-avdelning har nu möjlighet till det. Under dessa dagar har alla tillgång till hela badet och besökarna bestämmer själva vilken avdelning de vill bada och basta p唂 står det på hemsidan.

Evenemanget har varit välkommet och omskrivet sedan starten i maj. Men nu får det kritik av kvinnor som menar att heterosexuella män missbrukar förtroendet för att titta på damer.

– Det hade varit ett jättebra grepp om det hade utnyttjats av queerpersoner, men när jag kom dit, tänkandes att det var en kul grej, fanns det inte en enda transperson i närheten. Det var även glest med kvinnor inne på ”damernas”. Män fanns det däremot gott om. De var överallt. I omklädningsrummet, i duscharna och på bryggan, berättar Jeanette Larsson, före detta polis och föreläsare i mångfaldsfrågor.

Jeanette passerade männen och valde att lägga sig en bit bort bredvid några yngre tjejer.

– De verkade tycka det hela var obehagligt och hade redan börjat ta på sig sina bikinis. En tjej kom fram till mig och berättade att hon var nervös för att hennes ex som stalkat henne i flera år plötsligt skulle dyka upp nu när det var öppet för alla.

När en av männen på bänken reste sig upp och började gå omkring och flukta på de solbadande kvinnorna fick Jeanette nog.

– Jag svepte handduken runt mig och gick bort och konfronterade dem. När jag frågade om de verkligen var queer fick jag bara en spydig kommentar tillbaka om att de minsann fick lov att vara på ”damernas” i dag. En annan hojtade att ”Man får väl passa på” när han passerade.

Jeanette fick uppbackning av flera andra kvinnor som även de kom fram till männen, men då kom en badvakt och bad dem dämpa sig.

– Han sa att vi skapade dålig stämning och att vi skulle säga till om vi upplevde något mer specifikt. Till slut avlägsnades en av männen, berättar Jeanette.

Vid fyratiden på eftermiddagen kom så de första transpersonerna till badet.

– Vissa av dem hade bröst och manligt könsorgan, andra en manskropp men utan penis. När de passerade männen på bänken möttes de av skakande huvuden och kommentarer om hur de såg ut.

I ett inlägg på Facebook som i skrivande stund fått över tusen kommentarer undrar Jeanette om det verkligen var det här som var meningen med badhusets ”queerdag”. Hon skriver även på Kallbadhusets Facebooksida och ställer samma fråga.

– Där får jag svaret att dagen är till för ”Ett öppnare och mer tolerant samhälle”. För vem, undrar jag?

Jeanette Larsson är inte heller den enda som har reagerat. Efter premiären av Queerdagen i maj fick politikerna brev från en annan besökare som reagerade på att män inkräktade på en annars fredad zon: ”Vanligtvis rör sig kvinnor på damavdelningen obehindrat nakna, naturligtvis, men denna dag syntes påfallande många omsvepta i handduk/sarong. För många kvinnor är damavdelningen på ett kallbadhus en frizon från män, som inte har sunda värderingar”.

Kommunalrådet Hanna Thomé (V), som är en av de politiker som ligger bakom initiativet har beklagat upplevelsen och menar att personen i fråga ger ”uttryck för den patriarkala värld vi lever i” och att problemet ligger i att vissa män inte kan sköta sig.

– Fel grupp straffas om vi stänger ner för att vissa män inte kan sköta sig. Jag träffade väldigt nöjda transpersoner, som tidigare inte har kunnat gå på badet alls, sa hon till Sydsvenskan i samband med premiären.

Jeanette Larsson har efter sitt inlägg bjudits in till ett möte med fritidsförvaltningen för att diskutera hur man kan göra det bättre.

– Om det bara är att alla ska få vara överallt borde de kanske kalla det Mix-kallis istället, säger Jeanette.

Publicerad 11 June 2018 00:00

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag