Kritik mot Vårdguidens råd – treåring avled

Rådet följer inte "medicinska riktlinjer"

MALMÖ. Treåringen hade feber och en halsinfektion, men blev inte bättre av antibiotika. När föräldrarna ringde 1177 Vårdguiden fick de rådet att avvakta. Morgonen efter hittades barnet livlöst i sin säng.

Av
Anja Degerholm

Region Skåne Lex Maria-anmäler nu händelsen, skriver Sydsvenskan.

– Bedömningen är att de medicinska riktlinjerna inte följdes. Man borde ha ställt ytterligare kontrollfrågor, men det gjordes inte, säger Håkan Miörner, chefläkare för Medicinsk service i Region Skåne där 1177 ingår, till Sydsvenskan.

Det var i april som treåringen blev sjuk med hög feber och föräldrarna sökte då vård på en vårdcentral i Malmö. På vårdcentralen ställdes diagnosen halsinfektion med streptokocker och läkaren skrev ut penicillin. Under kvällen försämrades tillståndet för barnet och föräldrarna ringde 1177 Vårdguiden för rådgivning. De fick då rådet att avvakta.

Morgonen efter hittades barnet livlöst i sin säng och fördes med ambulans till sjukhuset. Där konstaterades det att barnet hade avlidit. Vad barnet dog av är inte fastställt, men förmodligen rör det sig om sepsis, vanligen kallat blodförgiftning.

– Det här är sannolikt ett mycket ovanligt fall, förloppet är inte normalt efter en halsinfektion med streptokocker, säger Håkan Miörner.

Publicerad 11 June 2018 14:07

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag