Krav på bättre krisberedskap efter mardrömsresa

Passagerare evakuerade skållhett tåg i panik

MALMÖ. När ett tåg fastande på spåret mellan Hyllie och brofästet under torsdagseftermiddagen utbröt panik. Efter 45 minuter i värmen började passagerarna evakuera på egen hand och tog sin tillflykt till spårområdet. Nu efterlyser Liberalerna bättre krisberedskap vad gäller kollektivtrafiken.

Resenärer tvingas välja mellan att överhettas ombord och att bryta sig ut från tåget till ett spårområde där de riskerar att bli påkörda av andra tåg. Var är krisberedskapen och rutinerna för att evakuera ett tåg på ett säkert sätt när situationen ombord är akut? säger Christina Glad (L), andre vice ordförande i kollektivtrafiknämnden, i ett pressmeddelande.

Det var under torsdagseftermiddagen som ett Öresundståg havererade några hundra meter från Hyllie station. Stoppet berodde på ett elfel som gjorde tåget strömlöst. Både luftkonditionering och högtalarsystem slutade fungera vilket skapade stor förvirring i hettan.

– Det är strömlöst och det finns ingen AC. Det verkar vara helt kaotiskt där inne, sade Mark Fenzel på Skånetrafikens pressjour till Svt Nyheter Skåne i samband med händelsen.

Efter nästan 45 minuter i de skållheta vagnarna utan någon information om vad som hände utbröt panik.

– Folk stod inte ut, det rann längs med väggarna där inne. Resenärerna var helt dyngblöta, man ville av. Högtalarsystemet fungerade inte, personalen kunde inte kommunicera med passagerarna. Det är oroväckande att tågbolaget inte har någon form av plan B, berättade en av passagerarna för Kvällsposten.

Flera passagerare ombord har även berättat om folk som svimmade och fick panikattacker. Till slut började passagerarna självmant att evakuera, vilket ledde till att all tågtrafik i området fick stoppas.

– Om man kliver av ett tåg utanför en plattform finns det en risk att bli påkörd av ett annat tåg. Sen har vi ju en säkerhetsrisk i anläggningen: vi har en säkerhetszon på två meter utanför spårområdet som man inte får vara inom, säger Beisi Sundin, presstalesperson vid Trafikverket, till Kvällsposten.

Med anledning av torsdagens haveri efterlyser nu Liberalerna en bättre krisberedskap för kollektivtrafiken.

"Liberalerna har sedan tidigare begärt en kriskommission för att komma tillrätta med de infrastrukturproblem man sett på sistone. Denna behöver uppenbarligen kompletteras med en krisplaner för evakuering och information vid stopp i trafiken", skriver de.

Publicerad 18 May 2018 12:47

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag