Dansk Folkeparti ska hjälpa SD i valrörelsen

"Tycker att Jimmie Åkesson gör ett mycket bra jobb"

MALMÖ. Under onsdagen möttes Sverigedemokraternas och Dansk Folkepartis partiledare på Rosengård i Malmö. Händelsen markerar starten på ett nytt samarbete där SD ska få draghjälp under valrörelsen.

– Jag tycker att Jimmie Åkesson gör ett mycket bra jobb. Det är helt vansinnigt att de andra partierna i Sverige inte pratar med honom och Sverigedemokraterna, säger Dansk Folkepartis ledare Kristian Thulesen Dahl till Expressen.

Trots stora ideologiska likheter har danskarna tidigare avvisat ett samarbete med SD. Anledningen ska ha varit Sverigedemokraternas rötter i högerextremistiska rörelser som exempelvis Bevara Sverige svenskt (BSS).

Men nu har Dansk Folkeparti alltså bytt fot.

Att mötet mellan de två partiledarna skedde på Rosengård var ingen slump. Malmöstadsdelen används inte sällan som exempel – såväl i Sverige som utomlands – i debatten om invandring om integration.

– Rosengård är ett skräckexempel i hela Norden, säger Jimmie Åkesson till Expressen och tillägger att han välkomnar ett danskt förslag om utegångsförbud för unga i "ghettoområden".

Publicerad 16 May 2018 00:00