Frikänns för skjutningarna vid eritreansk fest förra sommaren

En av de fyra männen får fängelse för grovt narkotikabrott

MALMÖ. Vid en fest för eritreanska ungdomar i augusti förra året blev två män skjutna och två misshandlade. De tre tilltalade männen frikänns nu av Malmö tingsrätt. En fjärde man döms för grovt narkotikabrott.

Av
Anja Degerholm

Det var den 12 augusti förra året som en eritreansk förening hyrt in sig hos Föreningarnas hus på Ystadvägen 42 för att anordna en ungdomsfest. Vid klockan 05.52 fick polisen larm om skottlossning i lokalen, där ett hundratal personer då befann sig. Bakgrunden ska ha varit ett bråk utanför lokalen tidigare på kvällen samt en borttappad mobiltelefon som använts i samband med narkotikaaffärer.

Två festdeltagare blev skottskadade och fick livshotande skador, men kunde tack vare närheten till sjukhus få snabb vård. Två andra festdeltagare blev misshandlade.

Sju personer har hörts som vittnen. Flera beskriver hur fyra–fem personer kommit in i lokalen före skottlossningen. En av dem ska ha ropat "vem slog min bror" och därefter avlossat flera skott, men vittnena kan inte peka ut vem som hållit i vapnet. Gärningsmännen ska därefter ha försvunnit i en vit bil.

Två månader efter festen anhölls och häktades tre personer för inblandning i skjutningen, och en fjärde man häktades misstänkt för narkotikabrott som uppdagades i samband med utredningen. Två bröder i 20-årsåldern från Malmö åtalades för försök till mord, grov misshandel, grovt narkotikabrott samt brott mot narkotikastrafflagen. Den tredje mannen, en 21-årig Malmöbo, åtalades för försök till mord och grov misshandel.

De tilltalade har hela tiden nekat till anklagelserna och hävdat att de inte varit på platsen eller i närheten när skjutningen ägt rum.

Enligt åklagarens yrkanden ska de tre männen gemensamt och i samförstånd uppsåtligen ha skadat två av de fyra målsäganden genom att slå dem i huvudet med ett skjutvapen. De ska dessutom ha försökt beröva de andra två målsäganden livet genom att skjuta dem i överkroppen med vardera ett skott. Åklagaren menar att de tilltalade medvetet tagit med skjutvapen till festen för att kunna "utföra allvarligt våld".

Tingsrätten gör bedömningen att det inte går att styrka att de tre männen gjort sig skyldiga till brotten och de frikänns på samtliga punkter. De blir därmed inte heller skyldiga att betala skadestånd för kränkning, sjukvårdskostnader samt sveda och värk till målsäganden, ett belopp på drygt 325 000 kronor exklusive ränta.

Den fjärde mannen, 23-årig man från Malmö, döms för att ha förvarat 83,52 gram kokain och 0,94 gram MDMA i sina föräldrars bostad som, enligt tingsrätten, inte varit avsett för eget bruk. Han erkänner också brottet. Narkotikan upptäcktes när polisen gjorde husrannsakan efter skjutningen på Föreningarnas hus.

Straffet blir fängelse i två år och sex månader. Mannen har suttit häktad sedan den 17 oktober förra året och ska enligt domen stanna kvar i häktet tills domen vunnit laga kraft. De två bröderna stod också åtalade för inblandning i narkotikabrottet, men tingsrätten menar att det inte kan anses vara bevisat att de varit inblandade.

Åklagaren har fram till den 4 juni på sig att överklaga domen.

Publicerad 15 May 2018 06:00