Åklagare vill se skärpt straff för miljonbedragare

Yrkar på maxstraff

MALMÖ. Under flera års tid lurade männen i den omfattande bedrägerihärvan till sig otaliga miljoner från olika företag och organisationer. Tre av de totalt 17 personer som stått åtalade i härvan dömdes under våren till långa fängelsestraff för flera fall av grovt bedrägeri och dataintrång. Den mest drivande, en 39-årig man, dömdes av tingsrätten till 6,5 års fängelse. Nu överklagar åklagaren domen och yrkar på maxstraff.

Den 39-åriga man som tidigare i år dömdes till 6,5 års fängelse i Malmö tingsrätt för inblandning i en omfattande dataintrångshärva riskerar hårdare straff när målet nu tas upp i hovrätten.

Kammaråklagare Helena Ljunggren överklagar domen och yrkar på maxstraff för 39-åringen.

"Med hänsyn till brottslighetens stora omfattning, att den pågått systematiskt under lång tid, avsett mycket stora belopp och varit ett angrepp mot flera olika inrättningar med samhällsbärande funktioner är det samlade straffvärdet så pass högt att det med god marginal överskrider det fängelsestraff som maximalt går att döma i det aktuella fallet. Straffet bör därmed skärpas", skriver kammaråklagare Helena Ljunggren i sin överklagan där hon för huvudmannens del yrkar på 8 år.

Åklagaren är dock inte den enda att överklaga tingsrättens domar. 39-åringens bror och en 60-åring man som dömdes till två år och nio månader respektive tre år och sex månaders fängelse vill också få fallet prövat på nytt.

Brodern till 39-åringen vill bli helt frisläppt.

Enligt polisutredningen ska de tre i samarbete med andra kommit över 27 miljoner kronor genom avancerade bedrägerier och dataintrång. Flera banker drabbades, liksom Malmö stad och Sverigedemokraternas kansli.

Tingsrätten har under en drygt fem månader lång huvudförhandling prövat 64 stämningsansökningar mot sammanlagt 17 personer. Stämningarna har framförallt rört grova dataintrång och grova bedrägerier från 2013- och framåt.

Publicerad 15 May 2018 00:00