Man i rånarluva orsakade polisutryckning – var del av 30-årsfirande

Polisen: "Förvarna oss gärna"

MALMÖ. Polisen fick under lördagen larm om att en man i rånarluva uppträdde suspekt utanför ett lekland vid Jägersro. Detta ledde till full utryckning, men väl på plats kunde polisen konstatera att mannen var del av ett födelsedagsfirande.

Av
Anja Degerholm

– Ett vittne ringde in och berättade att en man i rånarluva uppträdde mystiskt utanför ett aktivitetshus för barn. Han smög runt hörn och verkade försöka gömma sig. För oss blev det ett högprioriterat ärende och vi gjorde utryckning med flera patruller och hundförare, säger polisens presstalesperson Calle Persson till Kvällsposten.

Polisen gjorde ett snabbt ingripande mot mannen och var nära att släppa en av hundarna mot honom. Efter ingripandet visade det sig att mannen i själva verket firande en kompis som fyllt 30 år, och planen var att lura kompisen på något sätt.

– Kollegorna hade ett allvarligt samtal med honom och förklarade vilken risk han hade tagit. Om han hade hållit ett misstänkt föremål i handen kunde de ha skjutit honom, säger Calle Persson till Kvällsposten.

Mannen är efter händelsen inte misstänkt för något brott och kommer heller inte att behöva betala för utryckningskostnaderna.

Enligt polisen händer det lite då och då att till exempel födelsedagsfiranden och svensexor leder till utryckning. Polisens presstalesperson Nils Norling uppmanar alla som planerar ett spektakulärt firande att förvarna polisen.

– Om man planerar att göra något som väcker uppmärksamhet är det bra om man ringer polisen på 114 14 i förväg så att vi känner till det. Man ska även vara försiktig med vapenreplikor och leksaksvapen, det kan väcka mycket oro och rädsla, säger Nils Norling och fortsätter:

– Vi vill inte förstöra det roliga för folk, men tänk efter före om det är något som kan äventyra den egna eller andras säkerhet.

En liknande händelse skedde vid Hovdala slott utanför Hässleholm i torsdags. Polisen fick då larm om att en man stod bunden vid ett träd.

– Både polis och räddningstjänst ryckte ut. Det visade sig vara några personer som firade en svensexa, säger Calle Persson till Kvällsposten.

Publicerad 14 May 2018 11:56