Knivkvinna hotade barn på lekplats – avväpnades av Fidan

"Skulle hon skada någon fick det bli mig"

MALMÖ. Ett tjugotal barn var ute och njöt av sommarvärmen när kvinnan plötsligt dök upp på lekplatsen beväpnad med kniv. Händelsen bevittnades av småbarnspappan Fidan, som utan att tveka sprang ut för att ställa sig mellan kvinnan och barnen.

– Skulle hon skada någon fick det bli mig. Hon skulle inte få komma nära barnen, berättar Fidan Bejta

Det var vid 19-tiden på torsdagskvällen som Fidan var hemma om för att byta kläder. Frun hade tjejmiddag i lägenheten och Fidan hade lämnat parets två-åriga son på gården tillsammans med hans äldre kusin.

– Plötsligt hörde jag hur min syster skrek från balkongen. Jag hann bara uppfatta ordet kniv innan jag agerade, berättar Fidan.

Utan att ens hinna få skor på fötterna rusade Fidan ner från femte våningen och ut på gården där kvinnan stod med kökskniven i handen.

– Jag skrek till barnen att sticka iväg, samtidigt som jag försökte få kontakt med kvinnan. Hon bor sedan länge i vårt område och vi brukar hälsa på varandra. Men istället för att prata gick hon till anfall mot mig. då förstod jag att det var allvarligt.

Kvinnan satte av efter Fidan, som snart fick hjälp av en annan man på gården. Medan han distraherade kvinnan vände Fidan om och gav henne en spark i ryggen så att hon föll till marken och tappade kniven.

– Därefter minns jag inte exakt vad som hände. Jag hade så mycket adrenalin i kroppen. Men polisen kom och tog hand om både kvinnan och kniven, berättar Fidan, som nu hyllas som hjälte.

– Polisen som förhörde mig sa att jag förmodligen räddat många liv. Det känns givetvis bra att man gjort en insats.

Även hyresvärden och grannarna har hyllat Fidan med både blommor, kramar och uppskattande handslag. Men det är inte i något segerrus som Fidan befinner sig.

– Händelsen har satt sina spår. På nätterna drömmer jag mardrömmar och på dagarna oroar jag mig för vad som ska hända nu. Det känns givetvis olustigt att man känner varandra och bor i samma område.

Kvinnan, som bekräftats vara psykisk sjuk, häktades under helgen misstänkt för åtta fall av grovt olaga hot och ett fall av misshandel. Åtta barn och minst tre vuxna är registrerade som målsäganden, varav den yngsta endast är fyra år gammal.

Enligt åklagarmyndighetens presstjänst medger kvinnan stora delar av händelseförloppet.

Publicerad 14 May 2018 00:00