CP-skadade Viggo skulle få se sina idoler – blev nedtrampad

Mamman: "Han fick skämmas för sitt handikapp och känna sig utanför"

MALMÖ/KRISTIANSTAD. CP-skadade Viggo Jönsson, 12 år, skulle äntligen få se sina idoler Samir och Viktor i samband med Gentlemannadagen på Jägersro travbana den 10 maj. Men istället för en minnesvärd konsertupplevelse slutade dagen med blåmärken och tårar.

Av
Anja Degerholm

Viggo lider av en CP-skada med hemiplegi, det vill säga halvsides förlamning. Han har svårt att gå själv men behöver ingen rullstol. Viggo har även haft problem med epilepsi och därför inte kunnat gå på konserter. Så när han nu fått rätt mediciner såg han väldigt mycket fram emot att få se sina idoler.

– Vi gick upp tidigt för att kunna vara på plats när de öppnade. Viggo såg fram väldigt mycket emot det här, berättar Viggos mamma Jennifer Jensen.

Familjen bor utanför Kristianstad och har cirka två timmars bilresa till Malmö. Väl på plats gick Jennifer fram till scenen för att prata med ordningsvakterna. Hon förklarade att sonen har svårt att stå upp i långa stunder och undrade om det fanns speciella platser för handikappade.

Det gjorde det inte, men eftersom det var gott om plats framför scenen ställde sig familjen runt Viggo så att han fick en liten yta att sitta på. Ordningsvakten lovade att hålla ett vakande öga och om någon skulle säga något så skulle familjen kalla på vakten.

Fem minuter innan konserten fick arrangörerna för sig att flytta fram säkerhetsstängslet fyra meter och folk började rusa fram mot scenen.

– Det blev kalabalik och ordningsvakterna struntade i att vi kallade på dem. Viggo blev nedtrampad och hamnade långt bak där det inte fanns någonstans att sitta. Tårarna började rinna på honom när artisterna, som han väntat på i över två timmar, kom ut.

Jennifer ropade på ordningsvakterna igen och förklarade vad som sagts innan, men fick inget gehör.

– De tittade på min son som stod och grät och bara ryckte på axlarna. Min son bröt ihop och folk stod och knuffade på honom, och eftersom han har så dålig balans så ramlade han. När vi fått upp honom så ramlade han igen. Det var en väldigt traumatisk upplevelse för honom. Det värsta var att det var vuxna människor som betedde sig så illa, det gör mig så himla ledsen.

Jennifer och två andra vuxna fick hjälpas åt att få ut Viggo, som missade konserten med sina idoler.

Är det så här det ska gå till när ett handikappat barn försöker integrera sig i samhället?

Efter händelsen har Jennifer Jensen kontaktat Jägersro för att påtala hur illa vakterna betedde sig, men även för att uppmana arrangören att ha särskilda handikapplatser vid liknande evenemang.

Jägersros VD Kent Öhlander säger till Lokaltidningen att han beklagar det som hänt.

– Det gör verkligen ont i hjärtat att höra det här. Vi kommer naturligtvis att ta upp det här med vaktbolaget och se om rutinerna kan förbättras, säger Kent Öhlander och fortsätter:

– Jag har även varit i kontakt med entréchefen som berättade att Viggo fick en signerad Samir och Viktor-keps efter den här händelsen. Inte för att det står i paritet med det han fått utstå, men jag förstod det ändå som att det gjorde honom lite gladare.

Kent Öhlander säger att han inte kan svara på varför stängslet flyttades, men att vakterna förmodligen gjorde det av säkerhetsskäl.

– Vi hoppas såklart att det inte ska hända igen. Man får gärna kontakta oss i förväg när det är evenemang med mycket folk, så att vi kan hjälpa till och se till att det blir tryggt och säkert för alla.

Jennifer Jensen har även varit i kontakt med Samir och Viktor.

– Samir och Viktor kontaktade mig båda privat, bad om ursäkt för det inträffade och sa att de ville kompensera Viggo på något sätt. Jag är väldigt tacksam för att de hörde av sig och jag hyser absolut inget agg mot artisterna. Det var vaktbolagets och arrangörens fel.

Hon är både arg och ledsen över det som hänt.

– Viggo fick skämmas för sitt handikapp och känna sig utanför. Han fick blåmärken på benen från folk som trampade och sparkade på honom. Är det så här det ska gå till när ett handikappat barn försöker integrera sig i samhället, säger Jennifer Jensen.

Publicerad 14 May 2018 09:20