Ikeas storsatsning i Skåne väntas ge 200 nya jobb

Politikerna ger klartecken till stort distributionscenter

MALMÖ. Under tisdagen beslutade tekniska nämnden att godkänna ett markanvisningsavtal med Ikea som ger företaget rätten till 100 000 kvadratmeter mark i Norra hamnen. Planen är att bygga ett stort distributionscenter för logistik- och lagerverksamhet. Detta kan innebära 200 arbetstillfällen.

Av
Anja Degerholm

– Ikea har en stark tillväxt inom e-handeln och vi vill förbättra distributionen till våra kunder i södra Sverige. Vi tycker att vi har hittat en bra plats och är jätteglada för det här första steget i processen, säger Mikael Redin, vd för Ikea Svenska AB, som sköter Ikeas distribution i Norden.

Avtalet gäller fastigheterna Hamnen 22:163 och Hamnen 22:164 i det område som kallas Malmö Industrial Park. Skanska har byggt ett kubiklager här och fastighetsföretaget Catena planerar att bygga en logistikbyggnad för e-handel.

– Jag gläds åt att Ikea fortsätter att investera i Malmö. Det här blir ett välkommet, stort tillskott av just den typen av arbetstillfällen som många Malmöbor behöver. Etableringen av den här anläggningen passar också väl in i Norra hamnens profil, säger Andreas Schönström (S), tekniska nämndens ordförande i ett pressmeddelande.

– Jag välkomnar satsningen som naturligtvis kommer att leda till nya jobb. Intresset från Ikea visar också att vi har valt rätt strategi i vår inriktning för hamnen. E-handel av skrymmande varor underlättar för många människor och minskar bilberoendet, säger Anders Törnblad (MP), vice ordförande i tekniska nämnden.

Senast den 30 april nästa år ska Ikea meddela om man vill ha marken eller inte, skriver Sydsvenskan. De två parterna ska i så fall komma överens om huruvida Ikea ska köpa eller hyra marken av Ikea. Priset för marken är 1 000 kronor per kvadratmeter, alltså totalt 100 miljoner kronor. Vid hyra av marken beräknas Malmö stad få in cirka 6–9 miljoner kronor årligen.

"I nuläget vet vi inte exakt hur utformningen kommer att se ut och vilka volymer verksamheten kommer att omfatta."

Ikea har även option på ytterligare 50 000 kvadratmeter, precis väster om den överenskomna markanvisningen.

– I nuläget vet vi inte exakt hur utformningen kommer att se ut och vilka volymer verksamheten kommer att omfatta. En mer detaljerad planering väntar i nästa skede. I och med detta finns möjligheten att utöka ytan om vi märker att behovet finns, säger Mikael Redin.

Publicerad 24 April 2018 11:51