Skånske Emil utvald att testköra nya X2000

"Häftigast i alla kategorier"

MALMÖ/VÄSTERÅS. Lite snabbare, lite snyggare och mycket häftigare. För Malmöbon och lokföraren Emil Laursen finns det inget som slår X2000. När SJ nu förnyar sina flaggskepp har Emil valts ut som en av elva svenska förare att provköra tågen.

– När jag blev tillfrågad sa jag självklart ja. X2000 är det mest kända tåget och enligt mig häftigast i alla kategorier, säger han.

Emil Laursen, 33, valdes ut som testpilot för de nya uppdaterade loken för sitt genuina teknikintresse och sin tio år långa erfarenhet i branschen.

– Jag har tidigare jobbat som instruktionsförare och vart med och utbildat nya förare. Det i kombination med att jag uttryckt ett specifikt intresse för tåg och teknik var nog det som gjorde att de valde mig, säger han.

Under testperioden pendlar Emil mellan Malmö och Västerås där han tillsammans med sitt testteam provkör tågen nattetid på en stängd bana.

– Det känns väldigt kul att få vara med på den här resan och få samarbeta med dem som var med från början när X2000 först kom. Förhoppningsvis kan det leda till att jag får vara med och ta fram helt nya fordon framöver.

Totalt satsar SJ 3,5 miljarder kronor på att ge sina X2000 tåg en rejäl ansiktslyftning med nya tekniska system, nya stolar, ny inredning och ny bistro.

– De nya tågen kommer bli mer bekväma och mer hållbara. Bland annat satsar man på att köra dubbelt av allt i motorerna. Så om något går sönder har man ett sett till, förklarar Emil.

För ett otränat öga ser de nya tågen ut som de snabbtåg vi är vana vid, men det mesta kommer bli nytt. Uppgraderingen kommer att göras i två etapper. Ny teknik installeras under första etappen för att sedan följas av ny uppdaterad inredning och bistro.

Hela ombyggnaden av tågen kommer att ske i Sverige.

Publicerad 23 April 2018 11:33