Malmöbo döms till 6,5 års fängelse i stort bedrägerimål

Erkänner bedrägerier – men nekar till dataintrång

MALMÖ. Långa fängelsestraff väntar för den liga som utsatt företag och myndigheter för dataintrång och bedrägerier i mångmiljonklassen. Den 39-årige huvudmannen döms till fängelse i sex år och sex månader. Det meddelade Malmö tingsrätt under fredagen.

Av
Anja Degerholm

Förundersökningen omfattar ett stort antal hörda personer samt mycket omfattande datateknisk bevisning. Totalt har 64 åtalspunkter avhandlats, framför allt gällande grova dataintrång och grova bedrägerier. 18 personer är inblandade i härvan, kända kriminella från både Sverige och Polen.

Huvudförhandlingen har pågått sedan september förra året och har delats upp i tre delar. Den första delen handlar framför allt om grova bedrägerier genom dataintrång, där såväl större som mindre företag inom främst kredit- och factoring- samt databranschen drabbats, men även myndigheter, ett politiskt parti samt advokater.

Ligan skickade mejl där de utgav sig för att representera ett välkänt företag och skickat med en länk som, om den klickats på, gett dem tillgång till företagens datorer. Enligt Kvällsposten finns företag som Swedbank, Ikano bank, Klarna och Gekås Ullared bland de drabbade.

Den 39-årige huvudmannen som är hemmahörande i Malmö och ytterligare två personer döms för inblandning i dessa.

Den andra delen rör ett stort antal bedrägerier som inträffade under åren 2013 och 2014. Företag ska ha lurats att leverera olika slags varor eller utlovade leveranser som aldrig skedde. Här döms 39-åringen, hans bror, en 60-årig man samt ytterligare några personer.

Och i den tredje delen av huvudförhandlingen döms 60-åringen för grova bedrägerier som ska ha ägt rum under 2017, där bland annat grävmaskiner köpts in till stora värden.

Huvudmannen döms för samtliga gärningar som han stått åtalad för, som omfattar fullbordade bedrägerier på belopp om 27 miljoner kronor och bedrägeriförsök på mer än 15 miljoner kronor. Påföljden blir fängelse i sex år och sex månader.

– Jag kan inte tänka mig att det finns speciellt många som har dömts för den typen av brott och har fått så här långa straff, säger Fredrik Forssman, rådman vid Malmö tingsrätt, till TT.

39-åringen har erkänt flera av bedrägeribrotten, men hävdar att han inte är skyldig till dataintrången.

– Intrången har gjorts från bärbara datorer. Det måste finnas fler aktörer, men min klient har med rädsla för repressalier inte våga berätta om det, säger hans försvarsadvokat Jan-Anders Hybelius till TT.

Hans två medgärningsmän när det gäller bedrägerierna och dataintrången får fängelse i tre år respektive två och tre månader.

39-åringens bror och 60-åringen döms för de andra grova bedrägerierna till fängelse i två år och nio månader respektive tre år och sex månader. Dessutom döms ytterligare åtta personer för delaktighet i brotten.

Huvudmannen, hans bror och 60-åringen sitter fortfarande häktade.

Publicerad 20 April 2018 15:19